Oldalmegjelenítések száma a múlt héten

2011. május 18., szerda

Tisztelgés a lecsó előtt

Péntek van rekkenő meleg, az almafa hűsében ülünk jéghideg rozét kortyolgatunk. Olvasom a konyharovatot, miszerint lecsószezon van!!!
Van uborkaszezon, idegenforgalmi szezon, most meg már lecsószezon is. Mi is nagyon szeretjük, persze a lecsót, kis tojással, kolbásszal, tejföllel, libamájjal!
Ja én meg kanállal!
Beszélgetésünk az eredetére terelődik. Egyébként a különleges főzelékek családjába tartozó étek. Tudtátok, hogy nem is igazi magyar étel? Hiába írják a „nagy okosok” lecsó Ungariche, mert nem!
A lecsó a cigány gasztronómia és konyhaművészet egyik szép alkotása, mert a romák igenis tudnak főzni. Kutatásaim és gyűjtőmunkám során találtam ezeket a recepteket, amit szívesen megosztunk veletek. Úgyhogy szombat, vasárnap előkerülhet a bogrács és a fényképezőgép. Ezzel a pár étellel kívánunk a lecsószezon előtt tisztelegni.


Húsos lecsó bodaggal „ Rácz Béla „ cimbalmos szerint

 A jóféle olajjal készült lecsóba virsli karikákat, szafaládé szeleteket keverhetünk, vegyíthetjük zöldborsóval, főtt tojással. Így készül a lecsós babsali is. Ilyen esetekben a lecsót alkotó hagymát később adjuk hozzá, hogy egy kicsit szálas ropogós maradjon. A nagy szemű babot külön sós , vöröshagymás vízben megfőzzük, aztán házasítottuk. Néhány óra, hogy az ízek összeérjenek és forró bodaggal kanalazva az igazi.

„Cigánybodag”:

A régi öreg cigányok eledele, mert amikor már a pékek kenyerét ették javában, otthon még mindig őrzik a ősi hagyományokat. A lisztet sóval, vízzel kikeverjük és centiméter vastag két tenyérnyi lepényeket formázunk. Sparhelt lapján, amit előzőleg sóval, lisztel megszórunk, mindkét oldalát megsütjük. Lapjában kettészelve forrón törülgetjük, lapátoljuk a hideg lecsót.

Lecsó ragu hatalmas szelet sült tarjával, puliszkával

Sok helyen ismerik, ezen a környéken kevésbé. Tulajdonképpen a lecsó egyik finom formája.
Szálas hagymát pirítunk füstölt szalonna zsírján, erre kerül a kockára vágott húsos paprika, vargányagomba és kockára vágott savanyú uborka. Ha összepácolódott jöhet a hámozott paradicsom, só, cukor, kevés csípős csörmő paprika. A hatalmas tarja szeleteket sózzuk, borsozzuk, fokhagymázzuk, sütőbe omlósra, szaftosra sütjük. Régi palacsintasütőben tálaljuk, híg puliszkát kanalazunk hozzá.


Sonkás darált húsos lecsó „tuskóval” öntött salátával

A legszentebb cigány étel. Füstölt szalonnát olvasztunk, a zsírján jó sok hagymát dinsztelünk, ekkor hozzáadjuk a karikára vágott zöldpaprikát. Fedő alatt pároljuk, majd jöhet a darált hús, só és bors, majd zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a hámozott paradicsomot.
Általában feleannyi paradicsom kell, mint paprika. Aztán jöhet egy kis csíkokra vágott gépsonka és kész. Igazi baróság, amit lehet kanállal enni. Tuskóval öntött salátával, még a legfinnyásabb ínyencet is megihleti.
„Tuskó”:

A főtt burgonyát, liszttel, tojással középkeménységűre gyúrjuk, szabjuk, majd tuskót formázunk belőle. Bő forró, sós vízben kifőzzük, ezzel kínáljuk a lecsót!!!

Lecsós „tökkáposzta” sült kacsával

Friss lecsót készítünk, erre gyalult, besózott tököt teszünk, tejföllel. Lassú tűzön összefőzzük, friss kaporral meghintjük. Legszívesebben sült kacscombbal kínálom. Elomló a kacsacomb, amiért mindig megdicsérnek a vendégeim.
Személyenként két kacsacombot megtisztítunk, só – cukor keverékével bedörzsöljük és egy napra hűtőbe tesszük. A sütés napján lemossuk a só keveréket, tepsibe rakjuk, bőven megszórjuk vöröshagymával, fokhagymával, borssal, kakukkfűvel és meglocsoljuk jóféle törkölypálinkával. Lefóliázzuk, 130- 1400C – fokos sütőben lassan vaj puhára sütjük, majd ropogósra pirítjuk.
A zsírja, szaftja isteni friss kenyérrel, kovászos uborkával hidegen.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése