Serbula fürj narancslében abált apró répával árpagyöngy rizottón
Fűszer keveréke:
- friss petrezselyem, friss menta, salotta hagyma , fokhagyma , kurkuma , chili, fa héj , római kömény, citromlé , víz, olivaolaj, só
A fűszereket morzsában pasztává törjük, felöntjük vízzel, citromlével, olivaolajjal. Ebben pácoljuk a madárkákat. Sütőben lassú tűzön vaj puhává sütjük. Az apró sárgarépát frissen facsart narancslével, sóval mázgásra pároljuk. Árpagyöncs rizottó talpazatra tesszük.
Érlelt vaj hal joghurtos zöldbabbal
- vaj hal
- só
- cukor
- zöld tea
- vodka
- lime
- zöldbab
- vaj
- joghurt
- menta
A vaj halból steakot vágunk, só és cukor keverékével beszórjuk. 24 órán át pácoljuk. Összekeverjük a zöld teát, vodkát, lime levét és héját. A halat lemossuk, vákumzacskóba tesszük, hozzáadunk ebből a pác léből. Vákumozzuk, majd 57 0C –on vízben3 órát abáljuk. Majd hírtelen lehűtjük. A ceruza babot a vaj felén megfuttatjuk, sózzuk finomra vágott mentával ízesítjük. Ráöntjük a joghurtot és összetottyantjuk. A vaj halat a maradék vajon frissen rendeléskor körbesütjük, sütőben átmelegítjük. Ízlésesen tálaljuk
Jönnek a primőrök!!!
Éghajlatunk alatt gyakran előfordul, hogy a kikelet csak lassan, óvatosan érkezik el hozzánk. A fehér asztalon is tükröződik az ebben az esetben a zsenge tavasz határozatlanságának a képe. Az igazi tavasz mégis eljön ha máskor nem május elsejére. Ez alkalomból ajánlom ezt a különleges menü sort e szép ünnepre.
- Zöldborsó krém leves pirított csirke csíkokkal
- Fogas szeletkék friss kapros tökben sütve vajas petrezselymes újburgonyával
- Idei zsenge liba sült burgonyával aludttejes uborka salátával
- Jéghideg madártej eper lekváros piskóta tekerccsel
Fogas szeletkék friss kapros tökben sütve vajas petrezselymes újburgonyával
Hozzávalók:
800g fogas filé, 300ml étolaj, 2 db tojás, 500g fiatal tök, 1 db citrom, 1 csomó kapor, 30 g só
Elkészítés:
A durvára gyalult tököt besózzuk 1-2 órán át állni hagyjuk. Levét kinyomjuk, hozzáadjuk a finomra vágott kaprot, fél citrom levét és a lisztet. A kapott masszába a besózott, belisztezett fogas filéket mártjuk, bő forró olajba ropogósra sütjük, petrezselymes vajas újburgonyát tálalunk mellé.
Gombák dicsérete
Történt egyszer, hogy egy erdei kirándulás után kosarakkal a kezemmel érkeztem a konyhára.Erdei gombákat gallyakat, gyümölcsöket hoztam. Nagyszerű kalapos barátaink hivatottak arra, hogy megemlékezzek róluk. Ilyenkor jut eszembe a nagyanyám főztje a savanyú gomba leves vagy rántott vargánya íze és remélem, ezek az ízek megjelennek tányérjaimon is.
Régimódi ízek menü:
- Dunai halak randevúja kukorica olajban fokhagymás pirítóssal
- Savanyú vegyes gomba leves a nagyikától
- Egészben sült sertés szűz házi nudlival sok hagymás raguval összeforgatva
- Habos mogyoró kehely
Hozzávalók:
800 g vegyes erdei gomba, 100 g mangalica zsír, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, só ,bors, frissen vágott petrezselyem, 500g darált hús, 1 db tojás, 31 g kolbász fűszer keverék, kevés liszt, 500 g burgonya.
Elkészítés:
A sertés zsír felében megdinszteljük a hagymát,hozzáadjuk a vegyes erdei gombát. Sózzuk, borsozzuk, vízzel felöntjük, majd fél főzésnél beleszaggatjuk a darált húsból készült mogyorónyi gombócokat, majd a kockára vágott burgonyát készre főzzük, majd a zsír feléből paprikás magyaros mártást készítünk és a levest besűrítjük. Forrón citrommal, ecettel szolgáljuk fel.
A kánikula napjai a Kék Dunában
A nyár delelőjén Anna napkor elsősorban a balatoni emlékeim alapján, de más felé is tartanak lakomákat, bálokat az ifjú nemzedéknek, aki önfeledten táncol, mulat és persze hódol a gasztronómia örömeinek is.Álljon itt emlékül egy 1860- ban íródott menü kártya át dolgozata, hogy a régi emlékeket sem feledjük.
- Tyúk húsleves finom metélttel
- Zöldbab főzelék párolt felsállal
- Paprikás csirke tojásos galuskával és gombás rizzsel
- Kajszi barack fagylalt
Paprikás csirke tojásos galuskával és gombás rizzsel:
Hozzávalók:
4 db csirke mell csont és bőr nélkül, 1 evő kanál piros arany, 1 evő kanál gulyás krém, 2 evő kanál olaj, 1/4 csésze napraforgó olaj, 150 g hagyma apróra vágva, 1 teáskanál fűszer paprika, 400 g csirke nyak, csontok, só, erős paprika, paradicsom, zöldpaprika, 1 csésze tejföl, 1 csésze tejszín, liszt
Elkészítés:
Egy csészében elkeverjük a piros aranyat a gulyás krémet, a 2 evő kanál olajat, majd a csirke melleket bekenve hűtőbe tesszük. Egy lábosban olajon megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a fűszer paprikát a csirke csontot, a paprikát, a paradicsomot, a fűszereket és 2 óráig főzzük. Tejszínes, tejfölös habarással sűrítjük, finom szűrön átszűrjük a mártást és melegen tartjuk. A csirke mellet 160 fokon kíméletesen megsütjük. Tálaláskor tojásos galuska talpazatra felszeletelve tálaljuk, mártásával meglocsoljuk tejföllel, színes paprikával díszítjük
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése