Egy kis romantika, forró nyári estékre
A helyszín egy bükk aljai festői kis falu. Legszebb paraszt házikónak udvarán mely felejthetetlen élmény nyújt a vendégeinknek.
Érkezéskor 1 pohár jóféle házi pálinkával és benne pácolt aszalt gyümölcsökkel indítunk. Majd előételként: „a hentes mester minta boltját” kínáljuk. Amin házikolbász, házi sonka, füstölt marhanyelv, abált szalonna, disznósajt, friss falusi kemény héjú foszlós kenyér és zöldség falatkák.
És hogy a bogrács se pihenjen: Szarvas ragu leves, ahogy csak az erdő mellett lehet igazán elkészíteni / róka gombával, zöldségekkel, savanyú uborkával tejföllel téve izgalmassá.
Vagy: Gömöri bőség fazék „agyag hasasban” füstölt oldalassal, kolbásszal, fehér babbal, zöldségekkel, potypinkával, apró csipdeltel
Ízelítő a rostrapról!
És ezeknél a fogásoknál ne kavarja az életedet.
= Kakukkfüves malac göngyölvén finoman fokhagymázva
= Egyedi recept szerint pácolt tarjából készült flekken amihez a Gatyás Tóni hogy hagymás babot eszik és csak iszik meg iszik
= Zöld citromos kefires pulyka kebel mely a szárnyasok legkedveltebbje és a legigényesebb íz világból jön el hozzád
= Szalajka völgyi Sebes pisztráng „Péter öcsém” kívánsága szerint jóféle cseh sörben áztatva
= Ami nem más mint
§ Hajában sült pityóka sajtos tejfellel
§ Vagy roston sült kiskertek javai balzsam ecettel
§ Netán egy kis fűszeres kenyér lepény
És hogy egy kis salátára vágysz válasz bátran nem kell kétszer mondani
≈ Kocsis Káposzta a nosztalgiázóknak
≈ Rokfortos primőr saláta fitneszes kollégáknak
A vacsora közben hordóból lopózott bort kínálunk, amikor kipróbálhatják a bor ivás magas iskoláját. Közvetlenül a lopóból kortyolhatjuk a hegy neves az egri leánykát.
És ha még mindig bírják
„Mert desszert nélkül nem élet az élet”
10 főre
Hozzávalók: Házi kolbász 600 g, házi füstölt sonka vékonyra szelve 600 g, Füstölt marhanyelv, főzve tisztítva 500 g, abált szalonna vékonyra szelve 600 g, disznósajt 600 g, vegyes primőr zöldség 1 kg.
A megadott anyagokat fa tálon ízlésesen elhelyezzük, zöldség falatkákkal együtt kenyér kosárból friss kenyeret kínálunk a vendégeknek.
Szarvas ragu leves, ahogy csak az erdő mellett lehet igazán elkészíteni
Hozzávalók: Szarvas lapocka 800 g, vöröshagyma 200 g, mangalica zsír 200 g, fokhagyma 50 g, só 30 g, őrölt bors 10 g, kakukkfű 10 g, boróka bogyó 5 g, babér levél 5 g, friss nyári vegyes zöldség 2 csomó, róka gomba 500 g, Csemege uborka 500g,
tejföl 500 ml, liszt 50 g, citrom 2 db, húsleves kocka 3 db.
Bográcsban zsírt hevítünk, a hagymát, fokhagymát szalmasárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott szarvas lapockát, fűszerezzük, sózzuk, majd saját levében puhára pároljuk. Hozzáadjuk a róka gombát a baconokra vágott zöldséget, átforgatjuk, húsleves kockával ízesítjük, vízzel felöntjük, félkészre főzzük, majd a kockára vágott csemege uborkát hozzáadva tejfölös habarással besűrítve uborka lével savanyítjuk. Készre forraljuk, kis bográcsban forrón szervírozzuk. Citromot, friss kenyeret kínálunk hozzá.
Gömöri bőség fazék „agyag hasasban”
Hozzávalók: Füstölt oldalas 1200 g, füstölt kolbász 800 g, fehér bab 1000 g beáztatva, vegyes zöldség 1 csomó, szárított potypinka gomba 200 g, petrezselyemzöld 1 cs, hegyes erős paprika 1 db, só 40 g, őrölt bors 20 g, fokhagyma 80 g, vöröshagyma 1 fej, borsikafű 10 g, húsleves kocka 2 db, liszt 150 g, tojás
1 db.
Nincs más dolgunk, mint az összes hozzávalót az erős paprika kivételével az „agyag hasasba” bele rétegezzük, felöntjük vízzel, parázsba helyezve a tűzre bízva készre főzzük, közben friss csipetkét és a levesbe szaggatjuk. Forrón zöld erős paprikával frissen vágott petrezselyemmel kínáljuk.
Kakukkfüves malac göngyölvény finoman fokhagymázva
10 főre
Hozzávalók: 1 malac kb. 10- 12 kg-os, só 100 g, bors 50 g, kakukkfű friss 2 csomó,
fokhagyma 300 g, sör 1 üveg
Elkészítés: A kismalacot hátára fektetjük és teljesen kicsontozzuk. A kapott húst egyben
kiterítjük, sózzuk, fűszerezzük, fokhagymával betűzdeljük, szorosan
feltekerjük és közben a Csavard fel a szőnyeget dúdoljuk. Kötöző zsineggel,
hurok kötéssel rögzítjük a roládot tepsibe helyezve, sört aláöntve, lefóliázva
puhára pároljuk. Kihűtjük, majd felszeleteljük rost lapon fokhagymás olajjal
bekenve ropogósra sütjük a vendégek előtt.
„Gatyás Tóni Kedvence”
Hozzávalók: Sertés tarja 2500 g, vöröshagyma 1500 g, só 70 g, durva színes bors 40 g,
fehér bor ecet 0,2 l, méz 0,1 l, vörös bab konzerv 2 db.
Elkészítés: a sertés tarját felszeleteljük, hús verővel lazítjuk, inakat elvágjuk. A
vöröshagymát karikára vágjuk, besózzuk állni hagyjuk. Amikor levet eresztet
hozzáadjuk a borsot, a bor ecetet, a mézet. Összekeverjük. A tarját, a
hagymát rétegezve edénybe rakjuk és egy napig hűtőben érleljük. Olajozott
rostélyon pirosra sütjük, közben az összegyűlt szaftjában megpároljuk a
hagymát. Összekeverjük a vörös babbal ezzel a raguval koronázzuk.
Zöld citromos kefires pulyka kebel
10 főre
Hozzávalók: Pulyka mell 2000 g, kefir 1 l, indiai massala fűszer: zöld kardamom, gyömbér,
ánizs, fahéj, szegfűszeg, rózsabors.
A fűszereket szárazon pirítjuk, feltárjuk. Fűszer mozsárban megtörjük.
lime 3 db
Elkészítés: A pulyka mellet felszeleteljük, beirdaljuk, de nem kloffoljuk. A fűszer
keveréket a lime levét, lereszelt héját összekeverjük a kefirrel. A
pulyka mellet bepácoljuk. Forró olajozott rostélyon a vendégek előtt sütjük
pirosra.
Szalajka völgyi Sebes pisztráng „Péter öcsém” kívánsága szerint
Hozzávalók: Pisztráng 300 g, 10 db, cseh sör 1 l, édes kömény 1 db, nori 3 levél, rozmaring
1 csomó, tengeri só 50 g.
Öntet: Szeletelt mandula 300 g, koktél paradicsom 300 g, fokhagyma 10 g, friss
bazsalikom 1 csokor, olívaolaj 0,2 l, friss citromlé 0,1 l.
Elkészítés: A finomra vágott fűszereket norit, sót, a sört összekeverjük, a halakat
beleforgatjuk pácoljuk. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, behűtjük.
Olajozott forró rost lapon megsütjük a halakat és hideg öntettel tálaljuk.
Húsokhoz jól jön egy kis köret
Hajában sült pityóka sajtos tejfellel
10 főre
Hozzávalók: 10 db nagyobb méretű burgonya, só, alufólia, tejföl 0,5 l, füstölt karaván
sajt reszelve 300 g, só, bors, parenyica 1 darab.
Elkészítés: A burgonyákat megsikáljuk, fóliába csomagoljuk sütőben megsütjük. Tálalásban
ék alakban bevágjuk, fűszeres, sajtos, tejföllel meglocsoljuk.
Roston sült kiskertek javai balzsam ecettel
10 főre
Hozzávalók: Friss kerti zöldségek minden ami grillezhető 2500 g, bazsalikom 1 cs,
petrezselyem 1 csokor, kakukkfű 1 cs, balzsam ecet 0,2 l, só, bors, olivaolaj
0,3 l.
Elkészítés: A friss fűszereket finomra vágjuk, olajjal, balzsam ecettel, sóval, borsal
összekeverjük. Majd a zöldségeket beleforgatjuk. Forró rost lapon frissen
sütjük tálaljuk.
Fűszeres kenyér lepény
10 főre
Hozzávalók: Liszt 700 g, rozs liszt 300 g, élesztő 50 g, só, olívaolaj 0,5 dl, újhagyma 1
csomó, friss zöld fokhagyma 1 csomó, bors, joghurt 0,5 l.
Elkészítés: Az alapanyagokból gyors lángos tésztát gyúrunk, majd kelesztjük. 10
gombócra szabjuk, újra kelesztjük, lángosnak formázva forró rostélyon
kisütjük.
Kocsis Káposzta a nosztalgiázóknak
10 főre
Hozzávalók: savanyú káposzta 1kg, vöröshagyma 300 g, só, bors, kechup 0,2 l, mustár 0,1 l,
olíva olaj 0,3 l, főtt füstölt mangalica tarja 300 g,.
Elkészítés: A káposztát megmossuk, átvágjuk, a vöröshagymát karikára vágjuk,
megsózzuk, kicsavarjuk. A mustárt, a kechupot, az olajat, a borsot
összekeverjük, beleforgatjuk a hagymát, a káposztát, jól lehűtjük.
Tálaláskor finomra vágott füstölt tarjával meghintjük.
Rokfortos primőr saláta fitneszes kollégáknak
Korianderes almás rétes finom cukor szórattal
Hozzávalók: réteslap 5 csomag, alma 2500 g, vaj 100 g, koriander őrölve 50 g, cukor 300
g, citrom 1 db, vaníliás cukor 50 g, zsemle morzsa 100 g.
Elkészítés: Az almákat meghámozzuk, durvára daraboljuk, vajon dinszteljük, cukorral,
vaníliás cukorral, citrommal, korianderrel ízesítjük. Megvajazott réteslapra
halmozzuk, zsemle morzsával megszórjuk, feltekerjük, forró sütőben
megsütjük. Forrón, por cukorral hintve tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése