Oldalmegjelenítések száma a múlt héten

2011. május 29., vasárnap

Mi így grillezünk.


Egy kis romantika, forró nyári estékre
Különleges alkalmakra!

A helyszín egy bükk aljai festői kis falu. Legszebb paraszt házikónak udvarán mely felejthetetlen élmény nyújt a vendégeinknek.
Érkezéskor 1 pohár jóféle házi pálinkával és benne pácolt aszalt gyümölcsökkel indítunk. Majd előételként: „a hentes mester minta boltját” kínáljuk. Amin házikolbász, házi sonka, füstölt marhanyelv, abált szalonna, disznósajt, friss falusi kemény héjú foszlós kenyér és zöldség falatkák.
És hogy a bogrács se pihenjen: Szarvas ragu leves, ahogy csak az erdő mellett lehet igazán elkészíteni / róka gombával, zöldségekkel, savanyú uborkával tejföllel téve izgalmassá.
Vagy: Gömöri bőség fazék „agyag hasasban” füstölt oldalassal, kolbásszal, fehér babbal, zöldségekkel, potypinkával, apró csipdeltel

            Ízelítő a rostrapról!

 És ezeknél a fogásoknál ne kavarja az életedet.
=        Kakukkfüves malac göngyölvén finoman fokhagymázva
=        Egyedi recept szerint pácolt tarjából készült flekken amihez a Gatyás Tóni hogy hagymás babot eszik és csak iszik meg iszik
=        Zöld citromos kefires pulyka kebel mely a szárnyasok legkedveltebbje és a legigényesebb íz világból jön el hozzád
=        Szalajka völgyi Sebes pisztráng „Péter öcsém” kívánsága szerint jóféle cseh sörben áztatva



Ezen húsokhoz jól jön egy kis köret

=        Ami nem más mint
§         Hajában sült pityóka sajtos tejfellel
§         Vagy roston sült kiskertek javai balzsam ecettel
§         Netán egy kis fűszeres kenyér lepény
És hogy egy kis salátára vágysz válasz bátran nem kell kétszer mondani
        Kocsis Káposzta a nosztalgiázóknak
        Rokfortos primőr saláta fitneszes kollégáknak
A vacsora közben hordóból lopózott bort kínálunk, amikor kipróbálhatják a bor ivás magas iskoláját. Közvetlenül a lopóból kortyolhatjuk a hegy neves az egri leánykát.

És ha még mindig bírják
„Mert desszert nélkül nem élet az élet”

=        Korianderes almás rétes finom cukor szórattal


 


Mi így grillezünk





„Hentes mester mintaboltja”
10 főre

Hozzávalók: Házi kolbász 600 g, házi füstölt sonka vékonyra szelve 600 g, Füstölt                    marhanyelv, főzve tisztítva 500 g, abált szalonna vékonyra szelve 600 g,                    disznósajt 600 g, vegyes primőr zöldség 1 kg.
                   
A megadott anyagokat fa tálon ízlésesen elhelyezzük, zöldség falatkákkal együtt    kenyér kosárból friss kenyeret kínálunk a vendégeknek.


Szarvas ragu leves, ahogy csak az erdő mellett lehet igazán elkészíteni
10 főre

Hozzávalók: Szarvas lapocka 800 g, vöröshagyma 200 g, mangalica zsír 200 g, fokhagyma               50 g, só 30 g, őrölt bors 10 g, kakukkfű 10 g, boróka bogyó 5 g, babér levél 5 g,               friss nyári vegyes zöldség 2 csomó, róka gomba 500 g, Csemege uborka 500g, 
              tejföl 500 ml, liszt 50 g, citrom 2 db, húsleves kocka 3 db. 

       Bográcsban zsírt hevítünk, a hagymát, fokhagymát szalmasárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott szarvas lapockát, fűszerezzük, sózzuk, majd saját levében puhára pároljuk. Hozzáadjuk a róka gombát a baconokra vágott zöldséget, átforgatjuk, húsleves kockával ízesítjük, vízzel felöntjük, félkészre főzzük, majd a kockára vágott csemege uborkát hozzáadva tejfölös habarással besűrítve uborka lével savanyítjuk. Készre forraljuk, kis bográcsban forrón szervírozzuk. Citromot, friss kenyeret kínálunk hozzá.



Gömöri bőség fazék „agyag hasasban”
10 főre

Hozzávalók: Füstölt oldalas 1200 g, füstölt kolbász 800 g, fehér bab 1000 g beáztatva,                    vegyes zöldség 1 csomó, szárított potypinka gomba 200 g, petrezselyemzöld                      1 cs, hegyes erős paprika 1 db, só 40 g, őrölt bors 20 g, fokhagyma 80 g,                    vöröshagyma 1 fej, borsikafű 10 g, húsleves kocka 2 db, liszt 150 g, tojás
                   1 db.
           
            Nincs más dolgunk, mint az összes hozzávalót az erős paprika kivételével az „agyag hasasba” bele rétegezzük, felöntjük vízzel, parázsba helyezve a tűzre bízva készre főzzük, közben friss csipetkét és a levesbe szaggatjuk. Forrón zöld erős paprikával frissen vágott petrezselyemmel kínáljuk.

Kakukkfüves malac göngyölvény finoman fokhagymázva
10 főre


Hozzávalók: 1 malac kb. 10- 12 kg-os, só 100 g, bors 50 g, kakukkfű friss 2 csomó,
                   fokhagyma 300 g, sör 1 üveg

Elkészítés: A kismalacot hátára fektetjük és teljesen kicsontozzuk. A kapott húst egyben
                 kiterítjük, sózzuk, fűszerezzük, fokhagymával betűzdeljük, szorosan 
                 feltekerjük és közben a Csavard fel a szőnyeget dúdoljuk. Kötöző zsineggel,
                 hurok kötéssel rögzítjük a roládot tepsibe helyezve, sört aláöntve, lefóliázva
                 puhára pároljuk. Kihűtjük, majd felszeleteljük rost lapon fokhagymás olajjal
                 bekenve ropogósra sütjük a vendégek előtt.

„Gatyás Tóni Kedvence”
10 főre

Hozzávalók: Sertés tarja 2500 g, vöröshagyma 1500 g, só 70 g, durva színes bors 40 g,
                   fehér bor ecet 0,2 l, méz 0,1 l, vörös bab konzerv 2 db.

Elkészítés: a sertés tarját felszeleteljük, hús verővel lazítjuk, inakat elvágjuk. A 
                 vöröshagymát karikára vágjuk, besózzuk állni hagyjuk. Amikor levet eresztet
                 hozzáadjuk a borsot, a bor ecetet, a mézet. Összekeverjük. A tarját, a 
                 hagymát rétegezve edénybe rakjuk és egy napig hűtőben érleljük. Olajozott
                 rostélyon pirosra sütjük, közben az összegyűlt szaftjában megpároljuk a 
                 hagymát. Összekeverjük a vörös babbal ezzel a raguval koronázzuk.

Zöld citromos kefires pulyka kebel
10 főre

Hozzávalók: Pulyka mell 2000 g, kefir 1 l, indiai massala fűszer: zöld kardamom, gyömbér,
                   ánizs, fahéj, szegfűszeg, rózsabors.
         A fűszereket szárazon pirítjuk, feltárjuk. Fűszer mozsárban megtörjük. 
         lime 3 db

Elkészítés: A pulyka mellet felszeleteljük, beirdaljuk, de nem kloffoljuk. A fűszer
                 keveréket a lime levét, lereszelt héját összekeverjük a kefirrel. A 
                 pulyka mellet bepácoljuk. Forró olajozott rostélyon a vendégek előtt sütjük
                 pirosra.

Szalajka völgyi Sebes pisztráng „Péter öcsém” kívánsága szerint
10 főre

Hozzávalók: Pisztráng 300 g, 10 db, cseh sör 1 l, édes kömény 1 db, nori 3 levél, rozmaring
                   1 csomó, tengeri só 50 g.

Öntet: Szeletelt mandula 300 g, koktél paradicsom 300 g, fokhagyma 10 g, friss
           bazsalikom 1 csokor, olívaolaj 0,2 l, friss citromlé 0,1 l.

Elkészítés: A finomra vágott fűszereket norit, sót, a sört összekeverjük, a halakat 
                 beleforgatjuk pácoljuk. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, behűtjük. 
                 Olajozott forró rost lapon megsütjük a halakat és hideg öntettel tálaljuk.

Húsokhoz jól jön egy kis köret

Hajában sült pityóka sajtos tejfellel
10 főre

Hozzávalók: 10 db nagyobb méretű burgonya, só, alufólia, tejföl 0,5 l, füstölt karaván 
                   sajt reszelve 300 g, só, bors, parenyica 1 darab.

Elkészítés: A burgonyákat megsikáljuk, fóliába csomagoljuk sütőben megsütjük. Tálalásban
                 ék alakban bevágjuk, fűszeres, sajtos, tejföllel meglocsoljuk.

Roston sült kiskertek javai balzsam ecettel
10 főre

Hozzávalók: Friss kerti zöldségek minden ami grillezhető 2500 g, bazsalikom 1 cs,
                   petrezselyem 1 csokor, kakukkfű 1 cs, balzsam ecet 0,2 l, só, bors, olivaolaj
                   0,3 l.

Elkészítés: A friss fűszereket finomra vágjuk, olajjal, balzsam ecettel, sóval, borsal
                 összekeverjük. Majd a zöldségeket beleforgatjuk. Forró rost lapon frissen 
                 sütjük tálaljuk.

Fűszeres kenyér lepény
10 főre

Hozzávalók: Liszt 700 g, rozs liszt 300 g, élesztő 50 g, só, olívaolaj 0,5 dl, újhagyma 1 
                   csomó, friss zöld fokhagyma 1 csomó, bors, joghurt 0,5 l.

Elkészítés: Az alapanyagokból gyors lángos tésztát gyúrunk, majd kelesztjük. 10 
                 gombócra szabjuk, újra kelesztjük, lángosnak formázva forró rostélyon 
                 kisütjük.

Kocsis Káposzta a nosztalgiázóknak
10 főre

Hozzávalók: savanyú káposzta 1kg, vöröshagyma 300 g, só, bors, kechup 0,2 l, mustár 0,1 l,
                   olíva olaj 0,3 l, főtt füstölt mangalica tarja 300 g,.

Elkészítés: A káposztát megmossuk, átvágjuk, a vöröshagymát karikára vágjuk, 
                 megsózzuk, kicsavarjuk. A mustárt, a kechupot, az olajat, a borsot 
                 összekeverjük, beleforgatjuk a hagymát, a káposztát, jól lehűtjük. 
                 Tálaláskor finomra vágott füstölt tarjával meghintjük.     
Rokfortos primőr saláta fitneszes kollégáknak
 
Korianderes almás rétes finom cukor szórattal
10 főre

Hozzávalók: réteslap 5 csomag, alma 2500 g, vaj 100 g, koriander őrölve 50 g, cukor 300
                   g, citrom 1 db, vaníliás cukor 50 g, zsemle morzsa 100 g.

Elkészítés: Az almákat meghámozzuk, durvára daraboljuk, vajon dinszteljük, cukorral, 
                 vaníliás cukorral, citrommal, korianderrel ízesítjük. Megvajazott réteslapra 
                 halmozzuk, zsemle morzsával megszórjuk, feltekerjük, forró sütőben 
                 megsütjük. Forrón, por cukorral hintve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése