Oldalmegjelenítések száma a múlt héten

2011. június 9., csütörtök

Eszmefuttás

„ Gyere, ülj ide mellém, valamit mondok, szomjas vagy látom, egy üveg bort kibontok!”

Figyelj!
 Kedves olvasóim a kettőségek gondolata foglalkoztat, mikor e sorokat írom. Nem oly rég egy cikket olvasva nyilatkozta egy „sztár séf”, hogy milyen büszke arra, hogy friss fűszerekkel, friss hússal, nyersanyagokkal dolgozik. És hogy ez az új konyha, ez az új irányvonal. Mondom neki oké, csak nézz vissza a régmúltba, öreganyáink konyhájában mikor volt pác só meg ilyen olyan biz - basz. Ha elgondolod nagymamáink kertjében ott illatozott a rozmaring, a kakukkfű, a petrezselyem stb. Nincs igazam?
Meg hogy a frissen tört borsnak más az aromája. Valóban!
Nézz szét öreganyád padlásán, és ha találsz, egy rézmozsarat ne a méhbe vigyed, próbáld meg a fűszereket összezúzni.
Na, ugye hogy nem te találtad fel a spanyolviaszt! 
A húsokról kedves szakács társain kihaló félben van, amit úgy hívnak, hogy konyha mészáros. Kíváncsi lennék, rá néhány kivétellel hol alkalmaznak ilyen embert.
Megkérdeztem ”a séf kollegát”, ha kapsz, egy borjút hogyan bontod stuccra. Megállt a tudomány nála.
Valóban itt kezdődik az újítás? Nem attól leszel nagy séf, hogy szarvasgombával, Dél- Amerikai hátszínnel hencegsz, hanem egyszerű jó minőségű alapanyagokból szépet, finomat alkotsz. Na, itt elkezdődhet valami! 
         Az elmúlt évek során számtalan nagy séffel volt szerencsém csevegni egy pohár bor mellett. Arra a morbid kérdésemre, hogyha csak egy óra lenne, hátra az életükből mit ennének, egyöntetűen nem a luxus lakomákra gondoltak, hanem könnyes szemekkel a régi időkre s előkerültek olyan szavak, mint anya, nagymama. Igen nemrég olyat is mondtak, hogy paraszt vagyok, egy nagy karéj zsíros kenyeret. E kis eszmefuttatás után közreadok nektek egy pár fűszer receptet, amit ha egy kerti partin bedobtok, vagy a nagymamám rózsalekvárját a siker nem marad el.
Üdvözlettel:
Chef Balu

Rózsalekvár mézzel Bözsi mama szerint
A megmosott rózsaszirmokat lemérjük, összevágjuk, és azonos súlyú mézzel péppé főzzük. Üvegekbe töltve, lekötve, száraz gőzben hagyjuk kihűlni

Zöldfűszerek keveréke
Halkhoz:
         petrezselyem, kapor, tárkony, koriander, babérlevél, kakukkfű
Baromfihoz:
         petrezselyem, metélő hagyma, póréhagyma, kakukkfű, koriander, kapor, zeller

Marhához:
         petrezselyem, kakukkfű, babérlevél, fokhagyma
Bárányhoz:
         petrezselyem, citromfű, kakukkfű, rozmaring, babérlevél, zeller
Sertéshez:
         petrezselyem, babérlevél, kakukkfű, narancshéj, citromfű, rozmaring, zsálya

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése