Oldalmegjelenítések száma a múlt héten

2011. június 11., szombat

Pünkösd ünnepére




Pünkösd ünnepére
Régen a vidék leglátványosabb ünnepe volt, a pünkösdi király választás. Pünkösd vasárnapján a falu határában összegyűlt a nép. A legények e napon döntöttek arról ki lesz a vezetőül a következő pünkösdig. Nép viseletbe öltözött lovasok kalapját bokréta díszítette. Akinek a lova a leggyorsabb volt az lett a pünkösdi király. A pünkösdi király 1 éven át hivatalos volt a falu minden lakodalmára, és ingyen ihatott a kocsmában. Egyes vidékeken a falu legszebb lányai közül királynét is választottak a király mellé. Pünkösd hagyományos étele az idei liba, amit egy kicsit átkomponáltam. DE volt olyan hely is ahol édes tésztákat ettek, hogy szép sárga legyen a kender. Ennyi lenne e szép ünnephez fűzött gondolatom.
Üdv:
         Chef Balu

 Libasült fenséges módon


Hozzávalók 6 személyre: 1 narancs leve, 2,5 dl száraz vörösbor, 30 dkg vegyes aszalt gyümölcs (pl. sárgabarack és szilva), 2 nagy vöröshagyma, 1 savanykás alma, 1 konyhakész liba (kb. 4 kg), fél csokor üröm, 3 dl erő leves, 5 dkg mézeskalács vagy -puszedli, 1-2 ek étkezési keményítő, só, fehér bors, fogvájó, cérna.
Öösszeöntjük a narancslét a borral, és beleszórjuk az aszalt gyümölcsöt. Lefedjük, és 6 órán át áztatjuk.

A vöröshagymát és a kimagozott almát nagy darabokra vágjuk. A libát kívül-belül bedörzsöljük sóval és borssal. Az ürömből félreteszünk 1-2 ágat. A gyümölcsöket leszűrjük (a bort felfogjuk), és a hagymával, az almával meg a többi fűszerrel együtt a liba hasüregébe töltjük. A nyílást összetűzzük fogvájóval, majd megkötözzük cérnával. A combokat és a szárnyakat is összekötjük. (Ha zsírosabb a szárnyas, néhány helyen vagdossuk be a bőrét.)

A libát a mellével lefelé mély tepsibe rakjuk, kevés levest öntünk alá, és 180 fokon 1 órán át sütjük. Azután a húst megfordítjuk, ráöntjük a félretett bort, és további kb. 90 percig sütjük. Közben a pecsenye lével locsolgatjuk. Azután a sütőt 210 fokra kapcsoljuk, és a libát ropogósra sütjük, majd kivesszük.

A pecsenye léről leöntjük a zsírt, és átszűrjük egy lábosba. Hozzáadjuk a maradék levest, belemorzsoljuk a mézes puszedlit, és 5 percig főzzük. A végén besűrítjük a keményítővel, és sózzuk, borsozzuk. A feldarabolt libát a töltelékkel meg a mártással tálaljuk, és a félretett ürömmel díszítve kínáljuk.

Három nélkülözhetetlen hozzávaló

Vörösbor
Kutatások igazolják, hogy a jó minőségű vörösbor kulturált fogyasztása jótékonyan hat az emberi szervezetre. Oldja a feszültséget, különösen a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét csökkenti.

Liba
A pecsenye liba általában 3 kg-os, a hízott példányok a 8-10 kg-ot is elérhetik. A fiatal állat húsa omlós, de a mája a legértékesebb és a legfinomabb része. A liba aprólék levesbe, ragunak vagy ludaskásának való, a nyaka megtölthető és megsüthető. Öregebb libából sok helyen kolbászt készítenek.

Narancs
Nagy mennyiségben tartalmaz A- és B-vitamint. Véd a téli depresszió ellen, mivel az illatos narancsolajok élénkítenek, jókedvre derítenek. Frissen fogyasztva a legegészségesebb, ám levéből készülhet páclé, húsából lekvár, fagylalt vagy sütemény. A kandírozott narancshéj is igencsak finom csemege. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése