Oldalmegjelenítések száma a múlt héten

2011. június 18., szombat

Whisky a pácban


Mottó:
„Mindig hordj magadnál egy üveg Whiskyt kígyómarás esetére. Egyéb esetekre hordj magadnál egy kisebb kígyót.”
Egy vallomással tartozom, hiába a sok tréning és gyakorlat sajnos az 1 dl üres gyomorra orvosi utasításra nem megy. Pedig nem hiányzik a könnyű fél 4-es kelés, a kutyám ellátása, kútvízzel történő mosakodás az udvaron, hogy aztán a konyhába térve 10 tojásból készült rántotta, szalonnával, hagymával, akkor biztos lecsúszna az a bizonyos 1 deci. Addig is tölgyfa hordóba öntözgetem mindenfajta lófingatót fittyet hányva a pálinkás cimborák szörnyülködésére megy a helyi rettenetes. Aztán az idők során a hordóban történik meg a csoda borostyán színűre festi az elegyet, aminek egyébként csodájára járnak a tiltakozó szesztestvérek is.
Innen már csak egy lépésre vagyunk az aranybarna Whiskytől. És a bajok itt kezdődnek, hogy a fene se ismeri ki magát ez italfajta társadalmában. Pedig iszom, kóstolgatom évtizedek óta emberesen, de most nagyjából ott tartok, ahol az egyetemet végzett doktorandusz elszörnyed mekkora az általa választott tudomány.
Bár elmondják bemutatókon, hogy a Whisky fogyasztásának két minőségi szintje van, úgy, mint maga az élvezet, vagy a megértés és az elmélyülés szintje. Ezért a szintén gyakran meglátogatom a könyvtárat, ahol lehet inni 29 éves párlatot is. Egyszer egy szakértő azt mondta róla, hogy füstölt Angolna, sajt, tea, almafa, bitumen, kőmedence illata van. Na, ezt utánozzátok a kőmedence illatot.
Magamhoz véve néhány kortynyi szenteltvizet, hogy ez mégis csak egy gasztroblog, vagy mifene én meg itt csak piálok. Whiskyvel remek pác is készíthető, reszelt gyömbér, citromlé, fokhagyma, tört mogyoró egy csomó zöld fűszer és a fájó szívvel beleöntött malátawhisky elegyében pácolhatunk húst, halat, de ne sokáig és sütés közben többször kenjük át ezzel az anyagot. Én lazaccal tettem ezt. A tudományos elmélyülést ezzel be is fejezem.
Jó étvágyat, sok sikert az elkészítéshez!


A gazdag férj korábban jön haza üzleti útjáról, és a kertészt a nappaliban találja, lába az asztalon, kezében whisky, szájában drága szivar.
- Látom, maga aztán jól érzi magát a házamban! - kiált föl felháborodottan a férj - Még jó, hogy a feleségemet nem ülteti az ölébe!
- Már gondoltam rá, de a nagyságos asszony még nem jött föl a sofőr szobájából...



 Üdv:
CHEF BALU

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése