Oldalmegjelenítések száma a múlt héten

2011. november 5., szombat

SZÜRETELÜNK!!!

„Olyan szarul nézel ki, iszol te rendesen? Emeld fel az üveget nem bánod meg.”


E kedélyes érdeklődés Chef Balu példaképéről a néhai csokornyakkendős piás szakács fenoméntól származik. Gondoljátok el, hogy a következő bejegyzésem az lesz hogy: Barátaim vérnyomás, vércukor koleszterin az egekben innentől kezdve csak a lé böjt kúráról olvashattok vidám történeteket!

Röhögök… Kedves olvasóim nyakunkon az ősz, és a szüreti lakomák ideje. Most az asszony sem szólhat semmit, ha a szokásosnál több bort, mustot locsolok az ételekbe.
A bor, a must mellett hasznát vehetjük a szőlőlevelének és a „Tőtike” címmel, de erről később. Sőt a szőlővel is csodákat lehet művelni, mindenféle sütésre ítélt szárnyasba bele, vagy alátöltve. Jobbfajta népek úgy tartják, hogy a malacsültnek karakteres ízt ad a mustban való pácolás, mellé savanyú káposzta borókával, hagymás törtburgonya ajánlatos. De azt is felfedezhetjük, hogy a hal is szépen illik a borban.

Nálunk a Gömöri lankákon sokan szüretelnek. Gazsi szomszéd saját tőkéinek a termését, Gyuri szomszéd pedig kisteherautóval hozott szőlőt szüretel. A lényeg a kemény munka erdményeként estére be van nyomva, mint az atom, hiszen a must folyamatos ellenőrzést kíván.
Úgymint a tavalyról maradt törkölypálinka, bor és, még ami ihatóanyag, ami a kamrában fellelhető. Az ennivalóról most is Chef Balu gondoskodik. Nagy cifrálkodásra nem kell tőlem számítani, de nem is baj, mert mire a tűz szépen beindul a pitvar díszeként említhető vashordóban, az öreg Pupu Palkó is csatlakozik Baluhoz. Bár az öreg hírből sem ismeri Floydot, de egyben hasonlít rá, ami a részegségi fokot illeti. Meg osztán Balu mellől sem hiányzik néhány liter bor. Nos míg a hagyma megpirul, mindez nádjából öt perc, addig Balu pálinkás pohár körül sunyisodik és kortyint egyet-, egyet, hogy a főzés minden pillanatát megszentelje.  Abban nagyéból megegyezik a véleményünk, hogy nincs szükség receptre, mert minden felhasznál, amit maga körül talál, beledobálja egy edénybe, meglocsolja borral, és mire készen van ő is, elkészül…

A szüreti lakoma természetesen pörkölt birkából vagy lábszárból. A körítés szempontjából mindenki készítheti a maga hülyesége szerint. Vita csak abból alakulhat ki, hogy friss mustban vagy zamatos hordó alji bor maradványban kell főzni.
Nos mivel Balu sem vitatkozik mindkettőt önt a bográcsban.

Jó étvágyat!
Üdv:

Chéf Balu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése