Oldalmegjelenítések száma a múlt héten

2012. december 25., kedd

Cinke szeméről foszlik az álom; csenget a csengő: itt a karácsony!


Fogadjátok szeretettel ezt a kis verset tőlünk:



„Eljött hát újra e szép ünnep. 
Pompába öltözik az egész anyatermészet, 
Az emberek vidáman énekelnek, 
A családtagok együtt ünnepelnek. 
A kisgyerekek segítenek díszíteni a fát, 
Miközben izgatottan várják az ajándékot hozó angyalkát. 
Szeretet és meghitt együttlét járja át az egész világot, 
így kívánok nektek Boldog Karácsonyt, kik e sorokat olvassátok.”


Advent, avagy a készülődés.

                                                                                                                
Most, hogy végignézek a csatatérhez inkább hasonlító lakásunkon, megijedek. Hogyan lesz itt rend, tisztaság, meghitt ragyogás, ünnepi dísz? Tulajdonképpen minden karácsony, minden ünnep előtt frusztrálódom.       Visszaemlékezem gyermekkorom készülődéseire, kilincs- és függönykarnis-szidolozásaira, a diótörésre, mákdarálásra, illatokra és ízekre, őszintén szólva annak én még egy szűkített változatát sem tudom teljesíteni. Az ajándékozás is biztos nagyon nagyszerű dolog, de nekem az sem jön be mindig. Rohangálok a dömpingáruk között, aztán húzom a szám. Minden alkalommal van olyan ajándék, amiről előre tudom, hogy enyhén szólva nem telitalálat. Végre mire elérkezünk az ünnephez, persze a felszín rendben találtatik, ki van vikszolva a lakás is meg jómagam is.                                                                                                
Muszáj úgy tekinteni erre az egész készülődésre, mint egy vizsgára való felkészülésre? Még az ünnephez is, az általunk legyártott hangulatával együtt, feltétlenül hozzá kell nekünk tapasztalni a „sikerült”, „nem sikerült”szavakat.
Lehet, hogy épp ezért az adventi nagytakarítást is nem a lakással kéne kezdeni, hanem a 
szívünkkel, az emberi kapcsolatainkkal?




„Nagyon szeretek főzni
Teljesen ki tud kapcsolni
Közben, és a sikerélmény is
Nagyon inspiráló, amit az 
Üres tányérok láttán érzek”








Mandulás – sárgabarackos koszorú

Hozzávalók:
1 doboz sárgabarackbefőtt
25 dkg vaj
20 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 csipet só
4 tojás
22-23 dkg liszt
10 dkg darált mandula
5 dkg étkezési keményítő
1 tasak sütőpor

A cukormázhoz:

25 dkg porcukor
1-2 evőkanál víz

A lecsöpögtetett barackból 3 felet félreteszek, a többit felkockázom. A szobahőmérsékletű vajat a kétféle cukorral és a sóval krémesre keverem. Egyenként felverem a tojásokat, belekeverem a mandulával, keményítővel és porcukorral elvegyített lisztet. Beleszórom a barackkockákat, és margarinnal kikent, morzsával meghintett koszorúformába öntöm. Közepes tűzön 50 percig sütöm, majd 15 percig pihentetem. Elkészítem a cukormázat: a porcukorhoz adom a vizet, és lassan, folyamatosan kevergetve melegítem, amíg a cukor teljesen fel nem olvad.  A mázat még melegen öntöm a koszorúra, mert a süteményen kell kihűlnie. Végül megrakom friss gyümölcsökkel.




Whisky – kehely

Hozzávalók:
17 dkg liszt
3 dkg keserű kakaó
5 tojás
15 dkg cukor
4 evőkanál whisky
1 teáskanál szárított élesztő
1 tasak vaníliás cukor


A krémhez:

10 dkg cukor
1 vaníliarúd
5 dkg liszt
3 tojás
2 evőkanál Marsala likőr
Meggybefőtt

Keverjük habosra a tojásokat a cukorral, adjuk hozzá a whiskyt, a lisztet, az élesztőt, a kakaót és a vaníliás cukrot. Tegyük egy 20 cm –es, sütőpapírral bélelt tortaformába, és süssük 35 percig. A krémhez forraljuk fel a tejet a vaníliarúddal, majd hatjuk kihűlni. Keverjük össze a tojás sárgákat a cukorral, a likőrrel, a liszttel, majd engedjük fel a tejjel, és lassú tűzön sűrítsük be. Vágjuk csíkokra a piskótát, rétegezzük 6 kehelybe, felváltva a krémmel és a meggyel. Tegyük hűtőbe néhány órára.



Rumos angolkrém



Hozzávalók:
30dkg babapiskóta
10 szem kandírozott cseresznye
5 dkg mandula
1 evőkanál csoki reszelék
Rum
Tojáslikőr
Keserű kakaó

A krémhez:

A krémhez keverjük habosra a tojás sárgákat a cukorral, szitáljuk bele a lisztet meg a vaníliás cukrot, és öntsük fel a tejjel. Gyakran kevergetve, lassú tűzön sűrítsük be, közben pirítsuk meg a mandulát. Mártsuk a piskóták felét a rumba, másik felét a likőrbe, és 1/3 - át tegyük üvegtálba. Öntsük rá a krém felét, szórjuk meg mandulával, cseresznyével, csoki reszelékkel. Tegyünk rá piskótát, majd krémet, szórjuk meg, takarjuk be piskótával, szórjuk rá a maradék mandulát, cseresznyét, csoki reszeléket. A tetejét hintsük meg kakaóval, és tegyük hűtőbe 2 órára.





Brandy rizspuding




Hozzávalók:
30 dkg rizs
7,5 dl tej
3 evőkanál cukor
3 tojás
1 evőkanálőrölt fahéj
5 szem szegfűszeg
1 vaníliarúd
25 dkg aszalt gyümölcs
1 pohár brandy
20 dkg porcukor


Tegyük a gyümölcsöt egy 20 cm –es tortaformába, locsoljuk le a brandyvel. Forraljuk fel a tejet a rizzsel, a cukorral, a fűszerekkel, főzzük 10 percig, és hadjuk letakarva. Amikor megpuhult a rizs szedjük ki a fűszereket. Keverjük bele a tojás sárgákat, és öntsük a gyümölcsökre. Verjük habbá a tojásfehérjéket, apránként adjuk hozzá 5 dkg porcukrot, ha már egészen kemény, a maradékot is. Szedjük a puding tetejére, és 180 0C – on süssük 20 percig.


Krémes nutellatorta

Hozzávalók:
3 tojás
3 evőkanál cukor
1 evőkanál nutella
20 dkg liszt
1/2tasak sütőpor
Kevés tej

A töltelékhez:

2 evőkanál nutella

A bevonó habhoz:

2 dl növényi tejszín
1 evőkanál nutella

A tojásokat üssük a keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot, a nutellát, és jól keverjük össze. Szórjuk bele a sütőporral elkevert lisztet, és öntsük hozzá a kevés tejet, hogy sűrűn folyó tésztát kapjunk. Öntsük sütőpapírral bélelt tepsibe, és 180 0C-os sütőben 25-30 perc alatt süssük pirosra. Rácsra borítva hűtsük ki, majd hosszában vágjuk három részre, kenjük meg 1-1 kanál nutellával, és fektessük egymásra. A bevonó habhoz a tejszínt verjük kemény habbá, lazán forgassuk bele a nutellakrémet, majd vonjuk vele a torta oldalát és tetejét. Fél órára tegyük hűtőbe, és ujjnyi vastag szeletekre vágva, mentával díszítve tálaljuk


MANDARINOS TÚRÓTORTA



Hozzávalók:
3 tojás
10 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
2 evőkanál erős feketekávé5 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
1 kávéskanál sütőpor 1 kávéskanál kakaópor

A krémhez:

1 tasak zselatinpor (10 g)
7 mandarin
5 dl tejszín
50 dkg túró
10 dkg cukor

A díszítéshez:

5 dkg étcsokoládé
5 dkg fehér csokoládé
1 késhegynyi azonnal oldódó kávépor

ELKÉSZÍTÉS:

         A tojások sárgáját 3 evőkanálnyi meleg vízzel habosra keverjük. Hozzáadjuk a cukrot és a feketekávét, az egészet jól elkeverjük. A lisztet, a keményítőt, a sütőport és a kakaót összekeverjük, a tojásos masszához hozzáadjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatosan a tésztába dolgozzuk.
          Egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma alját kibéleljük, elsimítjuk és 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. 5 percig a formában pihentetjük, majd rácsra borítjuk, lehántjuk róla a sütőpapírt, és hagyjuk teljesen kihűlni.
         Öt mandarint meghámozzuk, gerezdekre szedjük, majd kisebb darabokra vágjuk. A zselatinport előírás szerint hideg vízbe beáztatjuk, majd felolvasztjuk. Az áttört túróhoz adjuk, belekeverjük a cukrot, a mandarin darabokat és a tejszínhabot.
         A piskótát vízszintesen kettévágjuk, és visszakapcsoljuk köré a tortakarikát. A krémet a tortaformába szedjük, elsimítjuk, a másik piskótalappal borítjuk, és 3 órára a hűtőbe tesszük.
         A piskótát kivesszük a hűtőből, a tortakarikát leemeljük róla. A maradék tejszínt kemény habbá verjük, és a torta tetejét, oldalát bevonjuk vele. A kétféle csokoládéból zöldséghámozóval forgácsokat faragunk. A 2 maradék mandarint meghámozzuk, karikákra vágjuk vagy gerezdekre szedjük, végül megszórjuk a kávéporral.


SZILVAKRÉM KEHELYBEN



Hozzávalók:
60 dkg magozott szilvabefőtt
5 dkg barna cukor
1 citrom reszelt héja
1 dl rum
1 kávéskanál őrölt fahéj
8 babapiskóta
5 dl tejszín
2 evőkanál szilvalekvár

ELKÉSZÍTÉS:

          A szilvát lecsepegtetjük, a héját lehúzzuk, a levelet is félretesszük. Bevonatos edényben a cukrot enyhén karamellizáljuk, majd rátesszük a szilvát, a fahéjat a reszelt citromhéjat, és összeforraljuk. Ráöntjük a rumot, és a tűzről levéve hagyjuk kihűlni.
         Kehelybe tördeljük a piskótákat, elosztjuk rajtuk a rumos szilvát, de a levének csak a felének a felét tesszük rá. 10 percig pihentetjük, hogy a piskóta jól megpuhuljon.
         A tejszínt kemény habbá verjük. A visszamaradt szilvalevet (ha kevés maradt, befőttlével kiegészítjük) kikeverjük a lekvárral, majd a tejszínhabhoz keverjük. Rátesszük a szilvás piskótára, és azonnal tálaljuk



KARÁCSONYI GESZTENYETORTA



Hozzávalók:
A piskótatésztához:

6 tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
1 evőkanál kakaó ½ csomag sütőpor
1 mokkáskanál mézes sütemény – fűszerkeverék
1 narancs leve és reszelt héja
Vaj és liszt a formához

A töltelékhez:

25 dkg gesztenyemassza
20 dkg mascarpone krémsajt
4 dl tejszín
2 evőkanál porcukor
1 csomag habfixáló
3 cl rum vagy rumaroma

         A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral meg egy csipet sóval. Hozzáadjuk a sütőporral, a reszelt narancshéjjal, a kakaóval és a fűszerkeverékkel elvegyített lisztet, majd hablapáttal óvatosan belekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét is. A tésztát kivajazott kilisztezett 24 cm- es átmérőjű tortaformába öntjük, és 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük. A kihűlt piskótalapot vízszintesen kettévágjuk, és mindkettőt meglocsoljuk narancslével.
         A gesztenyemasszát áttörjük, egy keveset félreteszünk a díszítéshez, a többit összekeverjük a mascarponéval meg a rummal. A tejszínt a porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük, azután a kétharmadát óvatosan elkeverjük a gesztenyekrémmel.
         Az egyik piskótalapot megkenjük krémmel, majd befedjük a másik tésztalappal. A torta tetejét és az oldalát ugyancsak megkenjük gesztenyekrémmel. A tetejét félretett gesztenyepürével, tejszínhabbal és naranccsal díszítjük.



MANDULÁS KARAMELLTORTA



Hozzávalók:
A piskótatésztához:

4 tojás
3 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál liszt
2 evőkanál darált mandula
½  Csomag sütőpor
Vaj és liszt a formához

A töltelékhez:

16 dkg cukor
10 dkg mandula
5 dl tejszín
1 csomag habfixáló
30 dkg 70% -os étcsokoládé
Olaj

         A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet meg a darált mandulát. A tojásfehérjét habbá verjük, és azt is belekeverjük. A tésztát kivajazott- kilisztezett 24 cm-es tortaformába öntjük, a tetejét elsimítjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. A cukrot egy serpenyőben felolvasztjuk, s amikor kezd karamellizálódni, hozzá adjuk a dúrvára vágott mandulát. Együtt pirítjuk arany barnára, aztán kiolajozott alufóliára terítjük és hagyjuk megdermedni. A kihűlt grillázst sodrófával apróra törjük. A tejszínt a habfixálóval felverjük, s összekeverjük a felolvasztott csokoládéval. (Lehet márványosan is hagyni, ahogy jobban tetszik.)
         A kihűlt piskótát kettévágjuk, majd az egyik felét visszatesszük a tortaformába. Megszórjuk grillázzsal s megkenjük csokoládéhabbal. Rátesszük a másik tortalapot, erre ugyancsak mandulagrillázs és csokoládéhab kerül. (A habból tegyünk félre egy kicsit a díszítéshez.) A tortát 3 órára a hűtőbe tesszük dermedni. Tálaláskor megkenjük a félretett habbal, végül mandula- és grillázsdarabokkal díszítjük.





ANANÁSZTORTA FEHÉRCSOKOLÁDÉ-KRÉMMEL


Hozzávalók:
1 kisseb ananász
30 dkg cukor
20 dkg vaj
20 dkg liszt
3 dkg kakaó
4 tojás
1 csipet só
1 csomag sütőpor
15 dkg étcsokoládé
1 dl ananászlé

A krémhez:

20 dkg fehércsokoládé
3 dl tejszín

         Az ananász meghámozzuk, hosszában kettévágjuk. Eltávolítjuk a kemény közepét, azután fél centis darabokra vagdossuk. Egy serpenyőben 15 dkg cukrot aranysárgára karamelizálunk. Az ananászszeleteket kivajazott, 24 cm-es kerek tűzálló tálba vagy lábasba tesszük (a kapcsos tortaformából sütés közben kifolyik a megolvadt cukor), és ráöntjük a karamellt.
         A lisztet összekeverjük a maradék cukorral és kakaóval. A közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a tojásokat, az olvasztott vajat, a sót meg a sütőport. Összekeverjük a tésztát, beöntjük a formába, és 140 fokos sütőben kb. 50 percig sütjük. Ez alatt elkészítjük a krémet: a fehércsokoládét megreszeljük, 1 dl tejszínt forrásig hevítjük, majd ráöntjük. A krémet jól kikeverjük, és hagyjuk langyosra kihűlni. Hozzákeverjük a maradék tejszínt kemény habbá verve, azután félretesszük. A tortát kiborítjuk a formából, és hagyjuk kihűlni. Ez alatt az étcsokoládét vízfürdőben felolvasztjuk, majd sütőpapírra kenjük, s amikor megdermedt kisebb lapokra vágjuk. A tortát keresztbe kettévágjuk, az egyik felét átitatjuk ananász lével, majd rákenjük a tejszínes krémet (egy keveset tegyünk félre díszítéshez). A másik lapot is meglocsoljuk ananász lével, és rátesszük a krémre. A torta oldalát megkenjük a maradék krémmel, végül ráaggasztjuk a csokoládépapokat. Fogyasztás előtt 1-2 órára a hűtőbe tesszük.




KARÁCSONYI TÖLTÖTT ALMA

Hozzávalók:
10 dkg kristálycukor
5 dkg mogyoró
5 dkg dió
Őrölt fahéj
4 savanykás alma
50 dkg leveles tészta
Porcukor
1 tojássárgája
Vaj a tepsi kikenéséhez


A cukrot egy serpenyőben kevergetve arany barnára pirítjuk. 3-4 evőkanál vizet adunk hozzá, majd amikor a karamella újra felforr, beletesszük a durvára vágott diót meg a mogyorót. Jó összekeverjük, s egy kevés őrölt fahéjjal ízesítjük.
Az almát megpucoljuk, almacsumázóval kivágjuk a közepét, de a szokásosnál egy kicsit nagyobb lyukat fúrunk bele. Megtöltjük az előkészített töltelékkel, azután körös-körül meghintjük fahéjas porcukorral.
A leveles tésztát nem túl vékonyra kinyújtjuk, négyfelé vágjuk, majd minden tésztába becsomagolunk egy – egy almát. Az almabatyukat kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe ültetjük, a tetejüket megkenjük tojás sárgával, és 250 fokra előmelegített sütőben megsütjük. A forró töltött almát hideg vaníliásodóval tálaljuk

A vanília sodóhoz 1 liter tejet felteszünk forrni, 4 tojás sárgáját 10- 15 dkg cukorral és 2 evőkanál ételkeményítővel jól kikavarjuk, a forró tejhez öntjük, azután a sodót lassú tűzön, kevergetve besűrítjük.


TÖKÖS MÁKOS BEJGLI

Hozzávalók:
A tésztához:

1 dl tej
2 dkg cukor
2 dkg élesztő
50 dkg liszt
2 tojássárgája
1,2 dl KRONEN vaj ízű olaj
2 evőkanál tejföl
Liszt a gyúráshoz
1 tojás a kenéshez

A töltelékhez:

1 kisebb sütőtök (60- 70 dkg)
Bors
2 vöröshagyma
50 dkg csirkemáj
1 dl KRONEN vaj ízű olaj
Majoránna

         A langyos cukros tejben felforraljuk az élesztőt. Az átszitált lisztbe a kezünkkel mélyedést nyomunk, beleöntjük a megkelt élesztőt, a tojássárgáját, az olajat meg a tejfölt. A tésztát pici sóval ízesítjük, összegyúrjuk, és cipóvá formázva meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket: a meghámozott tököt felkockázzuk, a hagymát szeletekre vágjuk, a májat csíkokra vagdossuk. Az olajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a májat. Sóval, borssal, majoránnával fűszerezzük, majd hírtelen tűzön csak addig sütjük, amíg minden oldala megpirul egy kicsit. Az utolsó pillanatban rátesszük a tökkockákat, ezzel még egy pár percig pároljuk, azután hagyjuk kihűlni.
         A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk. Megkenjük a kihűlt töltelékkel. A tekercset megkenjük tojással, és megszurkáljuk a tetejét. Félórát pihentetjük, ismét átkenjük a tetejét, s újra megszurkáljuk, hogy a gőz eltávozhasson, a sütőben ne repedjen meg a tésztánk. A bejglit 150- 160 fokra előmelegített sütőben körülbelül 45 percig sütjük.


FINCSI KÖRTÉS-MANDULÁS



Hozzávalók:
9 dkg cukor
12 dkg vaj
2 tojás
½ dl tej
15 dkg liszt
½ csomag sütőpor
3 körte
5 dkg hámozott mandula
3 dkg kristálycukor
Vaj és zsemlemorzsa a tepsihez

         A vajat simára keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a tojásokat, a tejet, majd a sütőporral elkevert lisztet. A tésztát kivajazott, zsemlemorzsával meghintett, körülbelül 22 cm-es tortaformába öntjük.
         A körtét meghámozzuk, szeletekre vágjuk, és rátesszük a tésztára. Megszórjuk vágott mandulával, és rátesszük a tésztára. A süteményt 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.


TEJSTÍNES MEGGYES-MÁKOS TORONY



Hozzávalók:
5 tojás
10 dkg méz
10 dkg porcukor
1 ek rum
1 ek citromlé
3 ek liszt
1 tk sütőpor
1 kk. fahéj
20 dkg darált mák
Vaj és liszt a tepsihez

A lekváros töltelékhez:

5 ek meggylekvár
3 ek meggylikőr

A tejszínes töltelékhez:

2,5 dl tejszín
3 ek meggylikőr
½ üveg meggybefőtt
1 csomag habfixáló

A mázhoz:

10 dkg fehércsokoládé
1 dl tejszín

         A tojások fehérjéből kemény habot verünk, közben apránként beleszórjuk a porcukrot. A tojások sárgáját a mézzel, a rummal és a citromlével habosra keverjük. Óvatosan hozzáadjuk a fehérjehabot, végül összekeverjük a sütőporral, a mákkal és fahéjjal elvegyített liszttel. A masszát kivajazott és kilisztezett 25 X35 cm-es tepsibe öntjük körülbelül 1,5 cm magasan. A tetejét elsimítjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Az elkészült piskótákat deszkára borítjuk, és miután kihűlt, pogácsaszaggatóval 4 cm –es köröket szúrunk ki belőle.
         A megy, lekvárt a likőrrel simára keverjük, megkenjük vele a tésztakörök egyharmadát, majd ráragasztjuk a piskóták második harmadát. A „piskótahulladékot” elmorzsoljuk, és összekeverjük a likőrrel. A tejszínből a habfixálóval kemény habot verünk, meggy lével színesítjük, és összekeverjük a piskótamorzsával meg a kimagozott meggybefőttel. Az összerakott korongokra egy-egy rózsaszín tejszínhabot kanalazunk, majd a süteményt egy órára a hűtőbe tesszük
         A bevonathoz a tejszínt az apróra tördelt csokoládéval felmelegítjük, a mázat a maradék tésztakorongokra öntjük. Hagyjuk megdermedni, végül tálalás előtt a süteményekre felhelyezzük a kalapokat. Tálaláskor tejszínhabot kínálhatunk hozzá.


MÉZESSÜTEMÉNY-PARFÉ

Hozzávalók:
3 tojás
3 tojássárgája
12 dkg cukor
2 ek mézes sütemény keverék
2,5 dl tejszín

Az öntethez:

1 darabka fahéj
3 tk ételkeményítő
10 dkg cukor
1 üveg szilvabefőtt
3 dl vörösbor

         A tojásokat és a tojás sárgákat a cukorral és mézes sütemény- fűszerrel forró vízfürdőben habosra keverjük, majd a tálat hideg vízbe állítva, kevergetve kihűtjük a krémet. Azután beforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt. A masszát formákba töltjük, és kb. 6 órára betesszük a mélyhűtőbe
         A szilvát leszűrjük, a levét felfogjuk. Az öntethez kamellizáljuk a cukrot, majd felöntjük a szilvalével és a vörösborral. Beletesszük a fahéjat, és az egészet addig főzzük, amíg a karamell teljesen felolvad. A kevés vízzel simára kevert ételkeményítővel besűrítjük az öntetet. Kivesszük a fahéjat, és belekeverjük a szilvát. A formákat pár pillanatra forró vízbe mártjuk, és a parfét tányérokra borítjuk. Hagyjuk kissé kiengedni, majd a szilvaöntettel tálaljuk.


SÜLT ALMA FAHÉJAS FAGYLALTTAL

Hozzávalók:
1 l tejszín
7 fahéjrúd
12 tojássárgája
2 ek rum
20 dkg

A sült almához:

10 dkg fűszeres keksz
5 dkg mazsola
12 dkg nyers marcipánmassza
1 dl rum
1 ek méz
4 ek darált mogyoró
8 közepes méretű alma
Vaj a tál kikenéséhez
Menta és porcukor a díszítéshez

         A tejszínt felforraljuk, beletesszük a fahéjat és egy éjszakát hagyjuk érlelődni. A tojások sárgáját a cukorral és 2 teáskanál rummal habosra keverjük. A tejszínből kivesszük a fahéjat, ismét felforraljuk, majd az edényt levesszük a tűzről, és a tejszínt lassan a tojáskrémbe forraljuk. A forró vízfürdőben krémesre keverjük, majd a hideg vízbe állítva, állandó keverés mellett kihűtjük a krémet. A masszát a fagylaltgépben (vagy a mélyhűtőben, gyakran megkeverve) kb. 4 óra alatt megfagyasztjuk.
         A kekszet szétmorzsoljuk, és összekeverjük a marcipánmasszával, a rumba áztatott mazsolával, 2 teáskanál rummal, a mogyoróval és a mézzel. Az almát félbevágjuk, kimagozzuk, majd vajjal kikent tűzálló tálba ültetjük, és megtöltjük a masszával. A 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Ha elkészült, tányérokra osztjuk, mentával és porcukorral díszítjük, és a fahéjas fagyival tálaljuk.


CSOKOLÁDÉBAB NARANCCSAL TÁLALVA



Hozzávalók:
 15 dkg étcsokoládé (legalább 60 %-os)
2 tojás
3 evőkanál cukor
1 teáskanál kakaópor
2 evőkanál narancslé
4 dl tejszín
4 narancs

         A durvára tördelt étcsokoládét meleg vízfürdőben felolvasztjuk. A tojások sárgáját a cukor felével addig keverjük, amíg a cukorral teljesen felolvad. Hozzáadjuk a kakaóport és a narancslét. A tojásfehérjét – a maradék cukrot fokozatosan beleszórva – kemény habbá verjük. A csokoládét apránként a tojáskrémbe keverjük, majd beleforgatjuk a tejszínt és a tojáshabot. A csokoládéhabot éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. A habból galuskákat szaggatunk, deszertestányérokra osztjuk, és karamellizált szállal díszítjük. A narancsot meghámozzuk, kifilézzük, és a csokoládéhab mellé rakjuk.


VENDÉGVÁRÓ KÁVÉKRÉM

Hozzávalók:
2 világos lapzselatin
15 dkg fehér csokoládé
4 tojássárgája
5 dkg porcukor
3 evőkanál kávészirup
3 teáskanál neszkávé
2 evőkanál rum
2,5 dl tejszín
4 vérnarancs
1 dl narancslé
1 evőkanál méz
1 evőkanál cukor
1 teáskanál pisztácia
1 teáskanál kávészem

         Hideg vízben megpuhítjuk a zselatint. Forró vízfürdőben megolvasztjuk a durvára aprított csokoládét, majd ugyancsak meleg vízfürdőben krémesre keverjük a tojások sárgáját a porcukorral, a kávésziruppal és a neszkávéval. Belekeverjük az olvasztott csokoládét.
         Egy edénybe meglangyosítjuk a rumot, majd feloldjuk benne a zselatint. Hozzáadjuk a krémhez, és 20 percre hideg helyre tesszük. A kemény habbá vert tejszínt óvatosan a krémbe forgatjuk. Végül a krémet desszertes poharakba osztjuk, és legalább 6 órára a hűtőbe tesszük.
         A narancsot meghámozzuk és kifilézzük. A narancslevet a cukorral meg a mézzel együtt szirup sűrűségűre beforraljuk. Hagyjuk kihűlni, majd beleforgatjuk a filézett narancsot. A pisztáciát és a kávészemeket zsiradék nélkül megpirítjuk egy serpenyőben, majd mozsárban összetörjük. A narancsos szirupot elosztjuk a kávéhab tetején, majd pisztáciával és kávéval megszórva tálaljuk.


FLÓDNI POHÁRBAN



Hozzávalók:
2X75 ml tej
1 db vaníliarúd
150 g cukor
70 g darált mák
70 g darált dió
4 db Gála alma
250 g fonott kalács
4 ek szeder lekvár
2 ek mascarpone
Fahéj

A forró tej egyik részével dió, a másik felével mák tölteléket készítünk. A mákot reszelt citromhéjjal, a diót vaníliával ízesítjük. A lehűtött töltelékekbe egy-egy kanál mascarpone-t keverünk. Az almát héjával együtt lereszeljük, majd ezután egy serpenyőben, kevés fahéj társaságában megpároljuk. A kalácsot kézzel darabokra tépkedjük, és sütőben pirosra sütjük. A töltelékeket a kaláccsal váltakozva a pohárba rétegezzük, majd a tetejére egy kanál házi szederlekvárt teszünk, erre kanállal formázott almatöltelék és egy alma chips


MÁKOS GUBA:
MAGYAR ELEK SZERINT:

10 darab másnapos kiflit karikára vágok. Tálba rakom, majd leöntöm 0,5 liter mézzel, vaníliával forralt tejjel. Edénybe öntöm, megszórom cukros mákkal, forró sütőben átpirítom. Azonnal tálalom!






Jó Étvágyat
!



 Üdv:


CHEF BALU

1 megjegyzés:

  1. Jók a receptek! :) Gyönyörű a kinézet! Étvagygerjesztő! Büszke vagyok rád! :)

    VálaszTörlés