Oldalmegjelenítések száma a múlt héten

2013. július 14., vasárnap

ÉTELEK ÉTELE : PALACSINTA VOLT, VAN ÉS LESZ.

Valamennyi nép ismeri, belesütve, beletöltve mindazt, ami a keze ügyében és a fantáziájában megtalálható. Elterjedése éppen olyan evidencia, mint a tűzé: liszt, tojás, kevés só, vízzel, tejjel vagy sörrel elkeverve, vajjal vagy tejszínnel lágyítva és kisütve. Gasztronómiai alap mű. Nem mindennap élünk vele, de vissza-visszatérő motívuma hétköznapjainknak is.
Minden szerepet magának követel, akárcsak a Szentivánéji álomban Zuboly, a takács. Azzal a különbséggel, hogy a nagy rendező, az Éhség, és segéd rendezője, az Élvezet ki is osztja neki az összeset: lehet előétel és desszert is. Számtalan elnevezése és változata van. Magyarul hangzása alapján gondolhatnánk akár nyelvújítási leleménynek is, a serpenyőben placcsanó és szétterülő tészta hangutánzó megjelölésének. De nem az. A palacsinta román jövedék szavunk, mely a latin placentára (lepény) megy vissza.
Tésztája a helyi adottságoknak megfelelően készülhet a legfinomabb búza lisztből, tönkölylisztből STB. A palacsinta lényege a tészta egyszerűsége mellett a töltelék korlátlan variálhatósága. Mesebeli feneketlen batyu, gyomrába minden belefér. Maga a szabadság. Az ételek étele. Az önkifejezés hétköznapié ünnepi lehetősége: a palacsintám és vagyok.
A palacsinta manapság az idő hiánynak is köszönheti népszerűségét. Különösen Franciaországban, ahol a créderie-k (palacsintázók), melyek jóval az amerikai gyors etetők európai nyomulása előtt elterjedtek, délfelé pillanatok alatt megtelnek éhes túristákkal és a helyi törzs közönséggel. A kiszolgálás gyors, a palacsinta laktató és finom, az árak az ezer eurós minimálbérhez mérve elviselhetők. A palacsinta fogyasztás étkezési szokásokat: először jön a sós galette, utána az édescrépe, és hagyományosan melléjük isszák a cidre-et.


A galette


Az eredetileg hajdina lisztből, sóból és vízből készült vékony tészta a legrégebbi ételek egyike. Kenyér pótléknak indult, amit lapos, forró kövön sütöttek. Ezt a követ Bretagne-ban „jalet”-nak hívták, feltehetőleg innen kapta a nevét. A hajdinát Franciországba keresztes lovagok hozták be Kis-Ázsiából, és sötét színe miatt, „sarrasin”-nek (szaracén) nevezték el. A hajdina Bretagne-ban, Franciaország akkoriban egyik legszegényebb vidékén nagy sikert aratott: a rossz földeken 4 hónap alatt beérett, s ami ennél is fontosabb volt, nem kell utána adót fizetni, mivel nem lehetett belőle kenyeret sütni. A galette évszázadokon keresztül a breton étkezés alapja volt. Később, amikor a búzalisztet már olcsóbban és könnyebben tudták előállítani, a hajdinaliszt háttérbe szorult. Manapság a Bretagne-ban kapható hajdinaliszt többsége már Kínából származik. Csak nemrég kezdték a hajdinát helyi szinten újra termeszteni.  A galette-et hagyományosan fa tüzelésű tűzhelyen készítették, ami kellemes füstös ízt adott neki. A szegényebbek az üres tésztát íróba aprították, és kanállal ették, de ha tehették, többnyire sajttal, sonkával, tojással, csirke hússal, gombával töltötték, és négyzet alakúra felhajtva tálalták. A mai háziasszonyok zöme viszont már nem bíbelődik a galette elkészítésével, hanem készen megveszi a szupermarketben és előre gyártott tésztát, és otthon már csak a töltelék belesütéséről kell gondoskodnia.

A crépe
A rusztikus galette-tel szemben a crépe tésztája az általunk is használt búza lisztből, tojásból, vajból,tejből és cukorból készül. Régen a búzaliszt és a cukor luxusnak számított, ezért nem meglepő, hogy az első receptek Párizsból származtak. De a crépe gyorsan elterjedt, és kevert desszert lett Bretagne-ban is. Nevét a latin crispus (fodros) szóból eredeztetik, ami talán a palacsinta csipkézett szegélyére utal. Mindennel tölthető, ami édes. Egyik legismertebb változata a crépe Suzette (narancs likőrös lángoló palacsinta), melyet VII. Edward angol király walesi herceg korában nevezett el Suzette nevű francia barát nőjéről: amikor éppen készítették mellettük a crépe-et, az asztalon lévő narancs likőr véletlenül felborult és meggyulladt, mire a szakács nagy lélek jelenléttel négybe hajtotta a palacsintát, és úgy tett, mintha szándékos lett volna az alkalmi tűzijáték. Drágán fizetünk ezért a lélek jelenlétért.

A cidre
A francia palacsinták szinte kötelező kísérő itala a cidre, az alacsony alkohol tartalmú, habzó almabor. Az almafák már a normannok előtt ott állnak Normandiában. Több mint 100 fajtájuk közül mintegy 50 alkalmas cidre és a calvados (alma pálinka) készítésére. A cidre háromféle almából, édesből, savanyúból és keserűből készül: 1 adag savanyúhoz 2 adag édes és 2 adag keserű járul. A savanyú adja a frissességét és a savanykás ízt, a keserű a cidre struktúráját és a tanninokat, az édes pedig az almabor édességéről és alkohol tartalmáról gondoskodik. A valamire való cidre-készítők ugyanúgy ismerik jó almafajtákat és termő helyeket, mint a borászok a szőlőét. Szeptemberben kezdődik a 3 hónapig tartó szüret. A feldolgozással megvárják a fagyot, hogy az erjedés ne kezdődjön túl korán. Az almát megmossák, kiválogatják, összezúzzák, utána megy a présbe. A friss must acéltartájokba kerül. A téli hideg lelassítja az erjedést, így 1-3 hónapig terjed az erjedési folyamat. A nagytermelők palackozás előtt a cidre-et szűrik, pasztörizálják és esetenként szén-dioxiddal dúsítják, szemben a gazdákkal, akik se nem szűrik, se nem vegykonyhának. A maradék cukor a palackban alakul át alkohollá és szén-dioxiddá. A teljesen megerjed cidre száraz, és az alkohol szintje 4,5 fokos. A több mint egy évig érlelt cidre-ből lesz a calvados. A jó minőségű calvadost akár 10 évig is fahordóban érlelik, mielőtt palackoznák.
A palacsinta jelenléte az asztalainkon, étrendünkben annyira természetes, hogy jelentőségét csak elvesztésével ismerhetnénk meg igazán: egy palacsinta nélküli világ rémképét legfeljebb valami Huxley, Orwell, Arthur Koester vagy Paul Auster kaliberű író tudná megfesteni. Ne is beszéljünk róla! Palacsinta volt, van és lesz. A többi néma nyammogás.

ÜDV:

         CHÉF BALU

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése