Oldalmegjelenítések száma a múlt héten

2011. június 27., hétfő

Beeee(sült)

Mottó:

„- Drágám, miért szeretsz horgászni?
-      Mert csend van és nyugalom.
-      Ez jól hangzik, legközelebb én is megyek.”

Ilyesfajta évődés Balunál is lejátszódhatna, ha szeretne horgászni. Ámde nem szeret, viszont horgászbot helyett van neki kerti sütögetője, ahová azonmód üget lefelé szaporán, ha csendre, nyugalomra, némi koleszterin bombára és ellenőrizetlen mennyiségű piára vágyik. Ráadásul június vége van. A feleség megszállta a konyhát, gond mindösszesen csak annyi akad, hogy báránysültet ennénk. Így azonban erősíti a kivételt, hogy Balu is pálinkával erősíti lelkét, hogy a zsenge húsról, ne jusson eszébe egykor volt aranyszőrű tulajdonosa. Úgy 4 – 5 feles után keményen szemet hunyok a nyilvánvaló barbarizmus felett. 

Este bizony ékformára vágott fokhagymákkal dugdosom tele a combot. Aztán elkészítjük a pácot, erősen olívaolajozzuk, majd rozmaring ággal, utána zsályát, babérlevelet teszünk hozzá, reszelt citromhéjat és levét. Ezzel jól bedörzsöljük, a sózott, borsozott húst, hogy aztán az egész a hűtőben nyugovóra térjen.

A második probléma igazából nem probléma, csak az értetlenkedő fehérnépek teszik azzá, merthogy a báránycomb nem a konyhai sütőben, hanem a kerti grillen lényegül át ellenőrizetlen mennyiségű alkohol hatására. Ehhez legjobb társ a feleség sóletfőző lábasa, vasból, tetőstől. 

Így hát az éjszakai álmából felébresztett comb baktat a kert végébe, fogadalmat megszegő pálinkával és jófajta fehér borral együttesen. Sokat nem cicózunk, amikor már szép parázs van, rátesszük a lábast, egy kis olajat öntünk bele és egy kis szalonnával is kedveskedünk a báránynak, és a végén feldarabolt krumplival takarjuk be. Ki ne feledjük, nyilván túl vagyunk 1 liter boron, adjunk neki is 2-3, na, jó 5 decit. Fedőt rá és innen túl sok baj nem érhet bennünket, időnként alánézünk, tologatjuk, forgatjuk a húst, ha sok a szaft örülünk, ha kevés bosszankodunk, mert megissza az összes borunkat a dög. Amikor elfogyott a második liter bor is, akkor óvatosan levesszük a vasedényt a tűzről. Kivesszük a barikát és azonmód a rácsra helyezzük, alaposan ropogósra grillezzük.

Köretnek a feleség mindenféle hülye zöldségeket vagdos, öntöz, nem kell rá figyelni. Elég, ha a csodásan pirult kolompérjainkra ráöntjük a szaftot és rosszullétig zabálunk.
Akkor itt a bevallás ideje, hogy nem kettő, hanem három problémát kell megoldani. A harmadik a legfogósabb, miért van az, hogy a pároláshoz, sütéshez fehér bort használok, az evéshez azonban vöröset? 
A feleség persze azt hiszi, tudja háromszavas választ:
„- Mert alkoholista vagy!” 
De mi barátaim ne figyeljünk ezekre a szavakra, hiszen pontosan tudjuk kik azok az alkoholisták. 

Az megvan, hogy:

„A rendőr húsvétra bárányt vesz a juhásztól.
A juhász hagyja, hogy ő válassza ki, melyik
bárány kell. Amikor a fizetségre kerül a sor,
a juhász megkérdi:
- Maga ugye rendőr?
- Erre meg miből jött rá?
- Csak mert a pulit viszi...”



                                                        Jó sütögetést, üdv:




                        Chef Balu

2 megjegyzés:

  1. Kedves Balu, bejegyzésed első fotója gasztroblogomról származik, az én báránysültem ábrázolja (http://www.gabojsza.hu/2009/04/husveti-baranysult.html) azt engedély és forrás megjelölés nélkül használja. Mint azt a blogon jól látható helyen közzétettem, „A blogon található bármely receptet, fotót és írást kizárólag az írásos beleegyezésemmel lehet részben, vagy egészben közölni, vagy bármilyen módon publikációkban felhasználni. Fentiek megsértése jogi következményeket von maga után!”
    Felhívom figyelmét, hogy a blogokban közzétett fotók, receptek és egyéb írások szerzői védelem alá eső szellemi termékek, melyek engedély nélküli felhasználását, sokszorosítását és terjesztését a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. tiltja.
    A jogi lépések elkerülése érdekében ezennel felszólítom, hogy 2017.február 28-ig távolítsa el.
    Üdvözlettel: Gyepes Gabojsza

    VálaszTörlés
  2. Kedves Balu, bejegyzésed első fotója gasztroblogomról származik, az én báránysültem ábrázolja (http://www.gabojsza.hu/2009/04/husveti-baranysult.html) azt engedély és forrás megjelölés nélkül használja. Mint azt a blogon jól látható helyen közzétettem, „A blogon található bármely receptet, fotót és írást kizárólag az írásos beleegyezésemmel lehet részben, vagy egészben közölni, vagy bármilyen módon publikációkban felhasználni. Fentiek megsértése jogi következményeket von maga után!”
    Felhívom figyelmét, hogy a blogokban közzétett fotók, receptek és egyéb írások szerzői védelem alá eső szellemi termékek, melyek engedély nélküli felhasználását, sokszorosítását és terjesztését a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. tiltja.
    A jogi lépések elkerülése érdekében ezennel felszólítom, hogy 2017.február 28-ig távolítsa el.
    Üdvözlettel: Gyepes Gabojsza

    VálaszTörlés