Oldalmegjelenítések száma a múlt héten

2011. július 3., vasárnap

„Egy álom a mandarin erdőben”

Becsukom a szemem. Öt éves vagyok. Egy mandarin ligetben vagyok Japán hegyei között.
Egy kosár van a derekamra kötve, amit mandarinnal szedek tele, szinte gyorsabban majszolva az ízletes gyümölcsöt, mint ahogyan a fáról szedem. A tájkép Vincent Van Gogh festményéhez, hasonlít, a narancs és a zöld festék árnyalataival lefröcskölve. Buja zöld hegyoldal vesz körül, amelyek datolya, retek, újhagyma, burgonya ültetvények súlya alatt nyög. Ez a hely a legszebb állom helye, ez valósul meg a tányérjaimon is.

Kókuszos palacsinta keserű csoki mousse-szal karamellizált mandarinnal


Hozzávalók:
A palacsintatésztához: 15 dkg finomliszt, 5 dkg kristálycukor, 5 dkg kókuszreszelék, 1 db                           tojás, 1,5 dl kókusztej

Csokoládé mousse-hoz: 25 dkg jó minőségű keserű csoki, 1,5 dl tejszín, 3 db tojássárgája, 2 dl
Tejszínhabnak felverve.

Karamellizált mandarinnal: 10dkg cukor, 5 dkg vaj, 1dl rum, 30 dkg mandarin, hámozva,                          gerezdre szedve.

A palacsinták elkészítése:
            A lisztet, a cukrot, a kókuszreszeléket összekeverjük, majd a közepén csinálunk mélyedést, ebbe tesszük a tojást és a kókusztejet. Gyengéden összedolgozzuk az alapanyagokat, úgy hogy a felszínük egyenletes legyen. Serpenyőbe olajat forrósítunk, és evőkanállal beleszaggatjuk a palacsintákat. Mindkét oldalát egyenletesen megsütjük, és tányérra tesszük
            Elkészítjük a csokoládé musset. Ehhez a csokoládét egy tálba tesszük, majd a tejszínt forráspontig melegítjük, óvatosan hozzáadjuk a cukrot és a tojássárgájákat, alacsony lángon besűrítjük a krémet, majd összekeverjük a csokoládéval. Ha a keverék kihűlt, óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabba.


A mandarin elkészítése:
            A vajat a cukrot megolvasztjuk, ha karamellizálódik hozzáadjuk a mandarint, átforgatjuk, hozzáadjuk a rumot és, hagyjuk, hogy jól átérje. Félretesszük, kihűtjük.

A desszert összeállítása:
            Egy mini tortaformával 8-10 cm átmérőjűköröket vágunk a palacsintából. Egy palacsintát a forma aljára helyezünk, majd rákanalazunk 1- 2 evőkanálnyit a csoki mousse-ból. A mousse közepébe 3-4 gerezd karamellizált mandarint nyomunk, rásimítjuk a csokit, majd újabb palacsintát teszünk a tetejére. Gyengéden összenyomjuk, és hűtőbe helyezzük. Két óra elteltével eltávolítjuk a formát, a tetejét mandarinnal, karamellformákkal díszítjük.

Csokoládés mokkatorta kávéfagylalttal

Hozzávalók:
         30dkg liszt, 40dkg étcsokoládé, 35 dkg fehércsokoládé, 25 dkg vaj, 1 l tejszín, 10 dkg kakaópor, 1 dl kávé, 20 dkg mascapone, 0, 5 l joghurt

Tészta:
            Összegyúrjuk a lisztet, a sóval, porcukorral, joghurttal, kakaóporral, vajjal. Pihentetjük, kinyújtjuk, formába rendezzük, 175 C0 fokos sütőben megsütjük, kihűtjük.

Sötét krém:
            Az étcsokoládét vízgőzön felolvasztjuk a kávéval, zselatint adunk hozzá, kihűtjük, hozzáadjuk a keményre fölvert tejszínt. Beöntjük vele, a tortát dermesztjük.

Világos krém:
A fehércsokoládét vízgőzön felolvasztjuk a kávéval, és mascapónéval, zselatint adunk hozzá, zselatint adunk hozzá és a vízgőzön felolvasztjuk a kávéval. Beöntjük vele, a tortát dermesztjük.

Tálaláskor erős eszpresszóval tuningolt vanília fagylalttal tálaljuk.

Citromos túróhab hibiszkusz teával, pácolt aszaltfügével

Hozzávalók:
25 dkg tehéntúró, 8 aszaltfüge, 2 evőkanál cukor, 4 csillagánizs, 1 fahéjrúd, 3 lap zselatin, 1 tojás, 1 dkg tejszín, 1 citrom, 3 evőkanál méz.

Elkészítése:
            4 dl vizet felforralunk 5 percig, áztatjuk a teát, majd leszűrjük. Feloldjuk benne a cukrot, beletesszük a fügéket, az ánizst és lehetőleg 3-4 órát pihentetjük. A sűrűn átnyomott túrót a citrom reszelt héjával a tejszínben feloldott zselatinnal átkeverjük, majd a tojás keményre fölvert fehérjével lazítjuk. Kisebb formákba töltjük, majd kb., 3 órára hűtőbe tesszük. A fügéket tányérra helyezzük a levet harmadára sűrítjük. A túróhabot tányérra helyezzük és a langyos teás öntettel, lelocsoljuk.



Rétesben sült gyümölcsös piskóta marcipán tükrön

         1 cs rétestészta, 3 tojás, 6dkg cukor, 6 dkg liszt20 dkg friss őszi gyümölcsök, 5 dkg durvára tört dió, 2 evőkanál étolaj, 20 dkg marcipán, 2 dl tokai aszú

Elkészítése:
            A gyümölcsöt megtisztítjuk, apróra vágjuk, összekeverjük a dióval. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, a fehérjét kemény habbá verjük, óvatosan összekavarjuk, majd beleszitáljuk a lisztet. Amikor elegyedet belekeverjük a diós gyümölcsöt. Kicsit átkenjük.
A réteslapokat kiterítjük, megkenjük olajjal, majd rásimítjuk a tölteléket. Feltekerjük, sütőlemezen 180 C 0 fokon pirosra sütjük. Forrón Tokaji marcipános öntettel tálaljuk.

Az én Királynőm kedvenc pudingja

Hozzávalók:
         15 dkg friss édes piskóta morzsa, 6dkg tej, 10 dkg vaj, 6 db tojás, 20 dkg cukor, 1 citrom, 10 dkg a narancsdzsem

 Elkészítése:
            Kis lángon felhevítjük a tejet a vajjal, amíg a vaj el nem olvad. A tojás sárgákhoz adjuk a finomra reszelt citromhéjat és a cukor felét alaposan, összedolgozzuk. Hozzákeverjük a piskóta morzsát kivajazott tepsibe, töltjük a masszát és 180 C 0 fokon sütni kezdjük kb. 20 percig, míg megszilárdul a massza. Felolvasszuk a narancsdzsemet és meglocsoljuk vele a pudingot. A tojás fehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral. Egyenletesen bevonjuk vele a pudingot, majd 150C 0 fokon 10 15 percig szárítjuk. Forrón tojáslikőr sodóval tálaljuk
Jó étvágyat kívánok:
Chef Balu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése