Oldalmegjelenítések száma a múlt héten

2012. január 8., vasárnap

BÖLLÉR EQUIPMENT

MOTTÓ:
Szex és erőszak. Egy gyors vizit a böllérnél nem sokba különbözik egy sorozatgyilkosnál, már ami a látványt illeti.

Chef Balu, Putnok nevezetessége kora délután berak a tepsibe néhány kiló dióbelet, és őszinte érdeklődésemet látva megkínál specialitásával, az almás krémessel, ami ugyanolyan finom, amilyennek hangzik. Az almás rétes, a krémes, a Rákóczi túrós és a Kinder Maxi King összes jó tulajdonsága egyben, különleges művész trükk kiadásban: szinte teljesen szagtalan, a citromhéj és a vanília aromája a szájban robban. Az ember pont megszólalna, hogy megdicsérje, egész jó, a sunyi illat kavalkád azonban pont akkor rohanja meg a szaglóhámot, úgyhogy mégis inkább elnémulok és csak dülledt szemmel, nézünk, de Chef Balu már megszokta az effajta nonverbális tetszésnyilvánítást. Aztán fölmegyünk a hegyre, hogy megnézzem, milyen eszközökkel operál a Psycho sötét énje. A böllér.
        A kert teljesen átlagos, már a bárányok hallgatnak – Delicatessen tengely mentén, a téli álomra tért gyümölcsfán például egy felfújt húgyhólyag szárad.
        Egy böllér, aki nem csak szúr, de tölt is, az undorító dolgok legszélesebb skáláját tudja felvonultatni. A legalább literes húgyhólyag történetesen nem volna undorító, csak nem szabad belegondolni, hogy ebből lesz a disznósajt. A Kis útmutató az életre, című könyv szerzője valahányadik jó tanácsaként azt írta, soha ne járjunk utána, hogyan készül a virsli, de ezt a húsipari termékek nagy többségére érdemes kiterjeszteni.
        Nagyapámnak volt egy klasszikus, fából készült tölténye, ilyennel adott beöntést Ludas Matyi Döbröginek. Nagyapám soha nem használta, most meg is tudom, miért: a nyomórudat nem kézzel tolják, hanem hasizommal, de még így is iszonyú nehéz munka.  Chef Balu sem használta soha. A szovjet aknagránát hüvelyéből készült töltő sokkal jobb, ehhez már tekerős mechanikát szerkesztett a rambótőltő ismeretlen alkotója. A hengert levesszük a talpazatáról, beledobáljuk a ledarált összetevőket, visszapattintjuk, és jöhet a biztonságos szex: A belet mintegy óvszerként ráhúzzuk a végére. Minden elismerésem azoké, akik az óvszerkészítés hőskorában a bélből készült fogamzásgátló felhúzása után fenn tudták tartani az erekciót. A töltés kezdeti fázisa az orvosi fecskendők légtelenítésére hasonlít, csak itt nem függőlegesen spriccelünk egy aprót és nem a tű tövét, pöccintjük meg a körmünkkel, hanem hagyjuk, hogy a levegő az óvszer tövén áttávozzon. A kolbász légtelenítése majdnem olyan fontos, mint a fűszerezés, a füstölésen kívül ez a tartósság kulcsa.
        A dugattyún gumi dugattyúgyűrű, ami megint a légtelenítéshez kell: Ez nyomja ki szépen a levegőt a matériából. Chef Balu hurkatöltőjét elnézve itt nagyobb a tűréshatár: A darált kolbásztöltelék egy foszladozó gumigyűrű mellett is jól tömít. Nem mindegy, mennyi belet tart a böllér a háznál: hősünk százméteres belekkel dolgozik, és mindig sok van neki. Nem az aktuálisan használt disznót belezi ki, mert a tisztítás körülményes volna, inkább elmegy a bélboltba, ahol adnak egy tized kilométert.
        Bontjuk ki a disznót, végbél, vastagbél, húgyhólyag, ha koca, szokott benne lenni malaclopó, abban szokott lenni a kismalac… ne menjünk bele, mert látom, hogy se, kép se hang.
-         És ez az undorító dolog, ami a lavórba ázik?
-         Az a háj, ebből van az almás krémes. Ezt szoktuk megfőzni, ledarálni…
-         Olyan, mint egy alien- agyvelő
-         Nem olyan, ez ilyen. Semmi baj nincs vele.  
A borospince tényleg olyan, mint egy sorozatgyilkos háztartása, aki épp savban áztat
Szimultán több áldozatot. A látszat csal: az egyetlen darab fából kifaragott abálóteknőben páclé hagymával, fokhagymával, babérlevéllel, szalonnák, csülkök, oldalas, szinte már látom magam a páclében. Girbe -gurba lépcső lefelé, egyetlen villanykörte sárgás fénye, pókhálók, hordók, polcok, pókhálók. Középen a szomszéd dézsában még „sózódik” egy rakás szintén gyanús testrész, de Balu a tökéletesen szelelő kerti füstölőre a legbüszkébb. A kis kabrió bódéban tökéletesen egyenletesre füstölt csülkök, amik pokoli szenvedést okozhatnak az innen két méterre lakó házőrző kutyáknak.
        Borzalmas dolgokat eszik az ember. Már az almás krémesen kívül.

ALMÁS KRÉMES

PARFÉ – HOZZÁVALÓK:
3 tojássárgája
2 dl tej
10 dkg cukor
2 dl tejszín
1 db citrom héja

ELKÉSZÍTÉS:
        A cukorból karamellt készítünk és a tejszín felét melegítve, hozzáadjuk, simára keverjük. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig kevergetjük, majd a meleg tejjel felöntjük és vízfürdőben 800 C –ig melegítjük, hozzáadjuk a karamellt is, hűtjük, és folyamatosan kevergetjük, felvert tejszínhabbal lazítjuk, formában fagyasztjuk.

      KRÉMESLAP

HOZZÁVALÓK:
        40 dkg sertésháj
        70 dkg liszt
        3 tojássárgája
        Fél evőkanál ecet
        1 dl víz
        Csipet só, cukor

ELKÉSZÍTÉS:
        A liszt 20 %-át és a darált háj 80%. át összedolgozzuk gyorsan, hogy a tészta ne melegedjen fel. Hűtőben pihentetjük
        A többi hozzávalóból elkészítjük a lisztes tömeget, szintén gyors, határozott mozdulatokkal, hogy ne melegedjen fel a zsiradék. Legalább 2 órát hűtőben pihentetjük, utána a lisztes tömeget lóhere alakban kinyújtjuk és középre helyezve a hájas részt, hajtogatva összedolgozzuk. Két hajtogatás között legalább fél órát pihentetjük a tésztát a hűtőben.
        Négyszer ismételjük meg a nyújtást, hajtogatás folyamatát.
        Kéz mm-esre nyújtva forró sütőben porcukorral megszórva sütjük, húsz percet. Félidőben megfordítjuk és a másik oldalát is, megszórjuk cukorral.
        Az almákat cikkekre vágva karamellben vajjal megpároljuk és érlelt almapálinkával flambírozzuk. Rétegezve állítjuk össze a desszertet.


        JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁN:
                        CHEF BALU

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése