Oldalmegjelenítések száma a múlt héten

2012. január 8., vasárnap

ÓÉV BÚCSÚZTATÓ!

MOTTÓ: „Ha a farkadon citromkarika lóg, a segged tiszta konfetti, a töködön csorog a zsír, akkor valószínű beboroztál és az Újévi malacot, dugod!!!”

Minap csörgött a telefonom egy hülye magazintól kerestek, hogy mit csinálok szilveszterkor! Szerinted?? Főzök! Miközben az újságíró hablatyolását hallgatom az iroda falának támaszkodva, fröccsöt ittam és belém hasított a tény, hogy 25 éve annak, hogy besétáltam a konyhába a hajam a seggem közepéig ért és nem sok vágyat éreztem ahhoz, hogy amiért pénzt kapok valami hasznosat is, csináljak.
        Negyed század 25 szilveszter, amit kevés kivétellel a tűzhely mögött töltöttem és ez sajátos világnézetet kölcsönöz számomra.
        Az Újév szögletes járással, a rádióból áradó hülye kívánságokkal. Ócska zenével és kínzó másnapossággal kezdődik.
         És most jött el a pillanat, hogy megkért az újságíró, hogy ajánljak egy másnaposság elleni menüt. Erre a felkérésre szívesen válaszoltam, állon itt egy Hedonista Újévi menü az alábbi felvezetéssel.

HEDONISTA ÚJÉV

Amikor Ray Charles néhány éve meghalt az Egyesült Államok tévétársaságainak nagy része elsőként Steve Wonder hívta, hogy mit szól hozzá. Elvégre ő is vak, fekete, zenész. A szerkesztők védelmében be kell látnunk, hogy egy valamikori piás nyilván tudja, mitől döglik a légy. Chef Balu-féle bruch egy Peruban rendkívül népszerű másnaposság elleni fogással kezdődik, és a sevichével (dél amerikai előétel, lényege, hogy a nyers hal a hozzáadott citruslétől tulajdonképpen megfő) készült Tigristej fantázianevet viseli. A rántottát Vérnarancs Mimóza kíséri, amit Balu Törley pezsgőből és frissen facsart vérnarancsléből készít (1 üvegpezsgőhöz 4 dl juice). A menüsort szalmára vágott mentalevéllel és balzsamecettel locsolt eper zárja.

MENTÁS – BALZSAMECETES EPER MENTALIKÖRREL

HOZZÁVALÓK 4 személyre:
        60 dkg eper
2 evőkanál cukor
        1 evőkanál balzsamecet
        6 db mentalevél – szalmára vágva
        4x4 cl mentalikőr
ELKÉSZÍTÉS:
        Az epreket félbevágjuk, majd egy edénybe összekeverjük őket a cukorral, a balzsamecettel és a szalmára vágott mentalevéllel. Balu javasol mellé egy szelet linzertésztát, mentás mascarponéval.

TIGRISTEJ SEVICHÉVEL

HOZZÁVALÓK 4 személyre:
        2 db lime kifacsart leve
        15 dkg apróra vágott tintahal
        20 dkg aprított tengeri sügér filé
        12 db koktél rák
        1 gerezd aprított fokhagyma
        ½ fej aprított vöröshagyma
        1 db chilipaprika – mag nélkül, aprítva
        Só és frissen őrölt fehér bors
        1 evőkanál extra szűz olívaolaj
        1 evőkanálnyi aprított korianderlevél

ELKÉSZÍTÉS:
        A koriander zöld kivételével keverjük össze minden hozzávalót a lime levével, majd tegyük 10 percre a hűtöbe (marináljuk).
        Ha kész, öntsük le a levét négy mélyhűtött feles pohárba. A sevichét martinis pohárban tálaljuk, és hintsük meg az aprított korianderlevelével.

Jó étvágyat!

        Szóval, ha egy házibuliba töltitek az év utolsó napját és sikerül egyévesre inni magatokat csak arra vigyázzatok, hogy nehogy úgy járjatok, mint Chéf Balu megbillent!

KÜLÖNÖS SZILVESZTER!

        „A szilveszteri ünnep környékén a lakótelep valamelyik kies 10 emeletes panelzugában egy erősen beitalozott szakács társaság úgy gondolta, nem ártana a sítáborba való felkészülést egy kis gyakorlással elősegíteni. Ez a lépcsőház egyenetlenségeit leküzdő „síelés” (léceken, ahogy kell) egészen addig jól működött, amíg a kicsit nagyothalló Mari nénit el nem kaszálták az egyik fordulóban. Sajnos az idős asszony lábát törte, de hőseink csak a mentőket hívták ki hozzá – bátorságuk már nem volt el is vállalni az esetet.
        Igen ám, teltek a napok, nőtt a bűntudat, és nem volt mit tenni: irány a 400 ágyas (az egyetemi korház),  Mari nénit megkeresni, bevallani, jobbulást kívánni, virágot átadni… A nyomozás sikerrel járt, megvolt az emelet-, kórterem-, ágyszám, de ahogy beléptek a helyszínre, ott már csak egy üres ágyat találtak, behúzva – friss/tiszta ágyneművel. A társaságon eluralkodott a rémület:
-         Mari nénit elvitte a combnyaktörés! Gyilkosokká lettünk! Jaj – jaj! Kis idő múlva egy nővér érkezett és természetesen kíváncsi volt, hogy a fiatalemberek mit keresnek az üres kórteremben. Egyikük erőt vett magán és megkérdezte, vajon hova került el innen a kedves öreg hölgy, ismerősük, akihez látogatóba érkeztek. Mire a nővér:
-         Áá, szegény Mari nénit keresik? Épp most vitték át a pszichiátriára, mivel napok óta azt hajtogatja, hogy őt bizony síelők ütötték el a lépcsőházban…”


SZÍVÉLYES ÜDVÜZLETTEL ÉS BOLDOG ÚJ ÉVET MINDENKINEK KÍVÁN

                             CHEF BALU

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése