Oldalmegjelenítések száma a múlt héten

2012. április 7., szombat

AZ EMLÉKEK ÉDESSÉGE „tavaszébresztő gondolataim” HÚSVÉT!!!


„Húsvét tájékán bevett szokás rózsavízzel locsolkodás
Nálam is van büdös kölni
Ha lelocsollak, meg fogsz ölni?”


A HÚSVÉT a tavaszi ünnepek legjelentősebbje. A húsvéti misét áldozással egybekötve délelőtt tartják húsvét vasárnapján. De tartanak húsvét hétfőn is.
 Húsvét hétfőjén a legények 4 – 5 tagú csoportokba szegődve végigjárták a falut minden menyecskét, fiatalasszonyt, de kislányt is meglocsoltak. A locsolás nem volt éppen a legfinomabb módja, mert friss kúti vizet vagy a patak vizét is használták. A locsolkodás általában vidám hangulatban zajlott, mert a locsolkodó legényeket minden háznál vendégül látták. Előfordult, hogy a nap végére az elfogyasztott italtól a legények is eláztak. Ilyenkor előfordult, hogy a leányok és a menyecskék is felfrissítették őket kútvízzel.
Húsvétkor az ünnepi asztalon főtt sonka, főtt tojás, kalács, pálinka és bor volt. A kisebb fiúgyerekek is végigjárták a lányos házakat, versikéket mondtak, rózsavízzel locsolkodtak. A locsolkodásért festett tojást, aprópénzt kaptak. De a húsvéttal egybekötve a természet is feltámad, újra éled. A vágyakozás, várakozássá nemesül a friss tavaszi ízek után. Egyre többe tartjuk a böjtöt, sokan nem is vallási böjtből, hanem egészségi megfontolásból.
Manapság elővigyázatos fogyasztásra int a hús fogyasztása, hiszen Európa szemétdombja vagyunk. Franciabarátom pár éve lelkendezve beszélt arról, hogy nálam nem sül össze a hús az ötödére és íze is, van a zöldségeimnek is. Jó nekem mondták mosolyogva. Igen mert számomra a legfontosabb a kifogástalan nyersanyagok használata, ez a jó ételek alapja. Én kistermelőktől vásárolok nem a multiktól. Valóban jó nekem, mert vannak emlékeim, értékeim és a gasztronómiában vetett, néhai nagymamámtól örökölt szent hitem.
 Hittem és hiszem, hogy ami majd elkíséri majd az utókort, sok - sok évig. És hogy mit jelent az én olvasatomban? Kissrácként kihívást a tojásfehérje krémessé szelídítését. Ahogy nagyanyám óvó karjai között megpróbálok megbirkózni a habverővel, a forrósággal és a kémiával. Ugye sokszor milyen apróságok hétköznapi dolgok elegendőek ahhoz, hogy megismerje az ember az otthon melegét? Itt van a húsvét!!! Zsúfoltságig megteltek az üzletek nyuszi figurákkal, csecsebecsékkel, a média pedig ajándékozásra buzdító hirdetésekkel. Talán gondolataimból kiderül, hogy mi az igazi ajándék, amire nagyszülők, szülők, gyerekek vágynak. Sajnos ez plázákban nem papható. Rohanó világunkban ezen a szép ünnepen ajándékozzunk egymásnak, amiből a legkevesebb van. Adjunk egymásnak az időnkből. Ne várjanak hiába a nagymamák, az anyukák, legyen értelme megsütni azt az isteni süteményt.

SZÉP HÚSVÉTOT KÍVÁNOK!

ÜDVÖZLETTEL:

CHEF BALU

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése