Mottó:
„DISZNÓÖLÉS:
A LEGMÉLYEBB EMLÉKEIMBEN RENDSZERINT ORDÍTÓ HIDEGBEN TÖRTÉNNEK. OLYANKOR
AMIKOR A HÓ FEDTE TÁJAT. PERSZE, EMLÉKEIMBEN JÓVAL FIATALABB VAGYOK, AKKOR MÉG
VOLT TÉL, MONDOM PEDIG NAGYANYÁM FOLYTON AZT HAJTOGATTA, SZAR EZ FIAM NEM TÉL.
„
Most viszont felvágjuk,
elkészítjük a disznót. Elvileg nem hagyományos más disznóölés lesz. Nem attól,
hogy sokáig hagyom, a disznót aludni mielőtt kivégzem. A disznó ekkora már
halott. Ennek ellenére haloványan kisüt a nap és elkezd szemerkélni az eső.
2012. december 27. 6 óra 10 perc Mazsola retináján rögzül a felkelő nap fénye.
Utána már csak a böllér kés villanását érzékelhette. Percekkel később már csak
egy utánfutón feküdt ahol már várták.
Ö már egy mozdulatlan tetem,
hárman böllérek vesszük körül, Pálinkás Norbi, a bemutatkozáskor egy másfajta
aspektusát helyezi előtérbe nevezetesen az ivást. Iszunk egy pálinkát. Sajnos
bort kell inni mellé kísérőnek, ami megnehezíti a dolgot. Az egyik szakavatott
megkérdezi, hogy szenvedett e, az az visított e! De megnyugtatom, hogy az EU
szabályoknak megfelelően sokkoltam a szúrás előtt. Komám lépjél már a végére –
mondja Balu, amit felállítani próbál egy kis segítséggel.
Kocának mondják, de akasztás után
hamar kiderül, hogy nem főzik azt olyan forrón. Attól volt kan a szegény pára 7
hetes koráig akkor ugyanis kiherélték, hogy jó legyen a húsa. Fellógatva a disznó,
olyan, mint egy túlhizlalt ember. Eleinte megijeszt, tehát elképzelhető, hogy
rejtőznek bennem sorozat gyilkos ösztönök, ami nem sok jóval kecsegtet.
Láng szóróval égetem végig a bőrét, Zsiga szerint büdös, de én nem érzem.
Az egész rózsaszín disznó
koromfeketére sül, mikor vége elég fekete egész keveset hagyok barnán. Ekkor
lehet megkóstolni a fülét, ami után a pálinka jobban csúszik. Most jön, a
lényeg Balu felnyitja az állat belsejét a vastag háj alatt kirajzolódott pont
úgy helyezkednek el, mint a biológiai atlaszban, íme, az ember. Kemény, de még
mindig szeretem a véres hurkát. Az összes belső szerv eltüntetése után előkerül
a bárd, amivel kinyitom a disznót, mint egy könyvet. Szóval kettészelem az
állatot.
Mindenki pálinkát meg bort iszik.
Van külön pálinkás és boros asztal. Egy bárd, meg két kés biztos, ami biztos. Kikerül
a daráló, hurka töltő, mint egy szuper titkos fegyver prototípusa. Egy üstben
forró víz rotyog. Valaki cseh játékfilm hangulatot emleget, Balunak a jókedéje
megalapozná a sztorit.
Szakadó hangot hallani amint
lenyúzom a bőrt. Lassan a disznó olyan mint egy nyúl. Chef Balu lassan főzni
kezd, miközben a többiek előkészítik a húst. Balu májat süt, tök pürét készít
köretnek, én csak azt sajnálom, a szalonna finom bőrkéjéből, finomra sütve
szívesen elropogtatnék. Újabb pálinka után hiába, aki nem bírja, a pálinkát ne
menjen disznó vágásra. A hús darálása láttán, Örkény novellája jut eszembe, de
nem erről, hanem a disznóbőrről beszélgetnek a böllérek, miszerint
előszeretettel árulnak Tarvisióban télikabátként pedig nem lenne szabad, így az
egészben a legszörnyűbb, hogy nincs ebben semmi rossz, sőt a világ
legtermészetesebb dolga hogy ölünk.
Vadállat az ember, de kinek kell
egy jobb disznó torosnál.
Béke porcaira üdv:
CHEF
BALU
Tanulságul
egy mese az anyósról:
„Idei első vágás
("miénk"), elkészítem frankón a disznósajtot. Vérre menő harcok,
Tényleg csak patika húsok
kerültek bele, nagyon szép bőr, stb. Én nem
Szeretem a "cupákot"
és a "mócsingos" témákat. Megjegyzem, nem igazán
Szeretik a többiek a sajtot,
csak kolbász és szalonna/sonka.
Felöntöm szépen levesesre
abalével. Szintén harc, hogy ki ne merjék
Szúrni, mert akkor előbb lesz
világ vége, mint ahogy a maja naptár véget ér.
Minden jó, pici füst, hmm-hmm,
nagyon elégedett voltam.
Erre ennék a múlt hét elején,
sehol. Jó alaposan körülnézek, sehol.
Költői kérdés - hol a
disznósajt?
Hát, leendő anyósom szó nélkül
két részletben a kutyáknak adta, mert úgy
Látta, hogy nem fogy, és inkább
nehogy megromoljon...
Szerintem benne volt a disznó
legjava és oda lett adva a kutyáknak.
Lenyeltem ezt a békát, de jövőre a páncélba rakom.”
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése